Foster+Partners in Stockholm

 • architecture-
 • architecture-

  Een team onder leiding van Foster+Partners is uitgeroepen tot winnaar van de competitie voor de herontwikkeling van het centraal station van Stockholm. Het winnende project zal meerdere vervoerswijzen integreren in één groot knooppunt, waarbij prioriteit wordt gegeven aan voetgangersverkeer en een nieuwe wijk voor gemengd gebruik wordt gecreëerd. Dit indrukwekkende project zal moedig illustreren hoe stations vandaag worden herontworpen om het stedelijk weefsel nieuw leven in te blazen.

  Het centraal station van Stockholm, geopend in 1871, ligt in het hart van de stad en is het grootste vervoersknooppunt van Zweden. Het nieuwe plan, uitgevoerd in samenwerking met het Zweedse Marge Arkitekter, zal het aantal treinen dat in de stad aankomt verhogen, waardoor het potentiële aantal passagiers wordt verdubbeld. Het project zal worden gebouwd op de bestaande spoorlijnen en zal de omliggende straten met elkaar verbinden, wat de verbindingen tussen de verschillende districten van Stockholm zal verbeteren zonder de historische skyline te beïnvloeden.

  De lokale architectuurcultuur respecteren

  Door verschillende structuren (brug, viaduct…) te verkleinen en de verkeersstroom te verminderen, kan de stationshal worden vergroot. Het masterplan voorziet ook in de creatie van een openbaar plein, waardoor het nieuwe station beter kan integreren in het bestaande stedelijke weefsel. Het ontwerp is geïnspireerd op de schaal en kleuren van de historische gebouwen in de Klarawijk, een typische architecturale stijl van Stockholm. 

  Ten slotte verbindt een tunnel alle transitplatforms van het station, waarbij vier vervoerswijzen worden samengevoegd. “Nu de collectieve aandacht van de wereld verschuift naar duurzamere manieren van leven, werken en reizen, is het van vitaal belang dat we onze vervoersknooppunten verbeteren en opnieuw ontwerpen en het stedelijke weefsel eromheen herstellen“, zegt Luke Fox, studiohoofd bij Foster + Partners.

  Het project moet in 2023 het onderwerp zijn van stedenbouwkundige raadplegingen.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel