Een enorm raam onder water

 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-

  Op deze foto’s van Timon Koch zie je hoe mooi het restaurant van architectenbureau Snøhetta deel is geworden van de natuur. Bij de opening was nog overduidelijk de betonnen constructie in het water te zien, maar inmiddels heeft de natuur onder het water het overgenomen. Het restaurant doet dienst als kunstmatig rif en is compleet begroeid met onder andere algen en mosselen.

  Zoutgehalte

  Dit is precies wat de architecten en de eigenaars van het restaurant hadden gehoopt. Speciaal hiervoor was het oppervlak van het restaurant onder de waterspiegel ruw gemaakt, zodat planten en dieren zich makkelijk kunnen hechten aan het gebouw. Under is namelijk niet alleen een heel erg goed restaurant, maar ook een onderzoekscentrum. Bij de kust van Lindesnes komt namelijk het water van de Baltische Zee en de Atlantische Oceaan samen. Doordat het zoutgehalte in beide wateren enorm verschilt, ontstaat hier een unieke plek voor marinebiologen.

  Door de unieke constructie met een enorm raam onder water kunnen de wetenschappers het onderwaterleven bestuderen zonder opvallend aanwezig te zijn en de dieren te storen. Hierdoor zijn bijvoorbeeld al heel wat soorten waargenomen waarvan men dacht dat deze uitgestorven waren.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel