MVRDV hertekent skyline Wuhan

MVRDV heeft de wedstrijd gewonnen om een nieuwe centrale bibliotheek voor Wuhan, China te ontwerpen. Een van de grootste bibliotheken in China meet 140.000 vierkante meter waarin traditionele en niet-traditionele functies zijn gecombineerd.

Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV ontwerpt de centrale bibliotheek van Wuhan. De bibliotheek combineert traditionele en niet-traditionele functies met diverse studie-, huiskamer-, lees- en studioruimten. Het 140.000 vierkante meter grote project sluit aan op zijn omgeving via drie grote openingen die als visuele weergave van het leven in het gebouw fungeren en nieuwsgierigheid en intrige opwekken. Deze kenmerkende, vloeiende vorm met drie gezichten viert de positie van de "stad van 100 meren" aan de samenvloeiing van twee rivieren, en wordt een nieuw herkenbaar oriëntatiepunt voor Wuhan.

De Wuhan Bibliotheek, gelegen op een goed zichtbare plaats naast het Baofeng viaduct in het Central Business District van Wuhan, zal literatuur, informatiediensten, wetenschappelijke en technologische innovatie en onderzoeksmiddelen integreren. De nieuwe bibliotheek zal het openbare informatiesysteem van Wuhan verbeteren en voorzien in functionele behoeften op het gebied van lezen, leren, communicatie en innovatie, terwijl de stedelijke economie van de stad wordt versterkt.

Het concept van het gebouw is gebaseerd op de geografie van Wuhan en viert de sculpturale kracht van de rivieren, niet alleen in de vorm maar ook in het interieur, de ruimtelijke kwaliteiten en de materialen. Het refereert in zijn vorm aan de verschillende hoogten van de omringende gebouwen, met drie dramatische ramen die op verschillende uitkijkpunten op de stad uitkijken. Elke opening richt zich op een afzonderlijk uitzicht: het hoogste van de drie ramen kijkt uit op de skyline van het CBD; een laag, breed raam biedt een panoramisch uitzicht op het tegenoverliggende park; en een lang, gebogen raam omarmt het aangrenzende plein en biedt voorbijgangers een glimp van de levendigheid binnenin.

— 18 januari 2023 —

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Vertegenwoordiging Italië
Casiraghi Global Media srl
Via Cardano 81
IT - 22100 Como - Italia
+39 031261407

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Podcast en webinars : Lylian Kubiak

Social Media : Vincent de Puydt

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

Social

MediaXel bvba - © 2022 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel