Skip to main content

Het prikkelen van de zintuigen

Het bezoekerscentrum van Rapunzel Naturkost GmbH in Legau is ontworpen en gebouwd rondom het thema ‘We make organic out of love’. Architect Haas Cook Zemmrich bracht vele accenten in het gebouw onder waaronder de Rapunzel toren, een sprookjesachtige tuin en veel hout als duurzaam bouwmateriaal.

De ruimtes vertellen over het prikkelen van de zintuigen, over teelt, eerlijke handel en productie Maar ook over duurzaam leven. Er is een koffiebranderij te vinden die zichtbaar is via grote glazen wanden. Tevens een wijnkelder, een tentoonstelling, een dakterras, een bakkerij en een biologische markt. Bovendien voorziet het gebouw in ruimtes die bedoeld zijn voor trainingen, yoga en andere activiteiten.

De bekende lange vlecht van Rapunzel – waarlangs haar geliefde omhoog klom – is door de architect vertaald naar een grote houten wenteltrap in het centrum van het gebouw. De circa 12 ton wegende, 14,5 meter hoge driedubbele wenteltrap is gevormd door de trapbomen van gebogen gelamineerd fineerhout met een dikte van 15 cm. De platformen zijn met gesleufde platen (voorzien van eiken- en sparrenfineer) verbonden met de betonconstructie om trillingen zoveel mogelijk te voorkomen. De buitenste fineerlaag bestaat uit eikenhout. Het is met de nerf in verticale richting aangebracht en geeft de trap zijn specifieke uitstraling.

— 30 maart 2023 —