Skip to main content

Oceanix, het onwrikbare drijvende dorp dat bestand is tegen de stijgende zeespiegel

Overal nemen kuststeden maatregelen om weerstand te bieden aan stijgende oceanen ten gevolge van de klimaatopwarming. Zo lanceerde de grote haven van Busan in Zuid-Korea Oceanix, een innovatief offshore-project.

De C40 Cities Climate Leadership Group voorspelt dat de zeespiegel tegen 2050 met meer dan 50 cm zal stijgen en 800 miljoen mensen zal treffen.

Een waarschuwing die werd gehoord door de architectenbureaus BIG (Bjark Ingels Group) en Samoo die, in samenwerking met het technologiebedrijf Oceanix, een drijvend stadsproject voorstelden, verankerd voor de kust van Busan.

Drie platforms, drie werelden

Oceanix Busan is een drijvende, ecologische en modulaire wijk die een breed scala aan duurzame materialen en technologieën gebruikt om een autonome menselijke habitat mogelijk te maken in geval van zeespiegelstijging.

Het voorziet in drie onderling verbonden platforms, die door bruggen met het vasteland zijn verbonden. Elk van hen vervult een specifieke functie. Het horecaplatform biedt kamers, winkels, restaurants … Het onderzoeksplatform omvat een marien laboratorium en een moestuin om voedsel te verbouwen. Het woonplatform zal worden bewoond door permanente bewoners.

Deze eerste fase van het project zal 12.000 mensen op 6,3 ha huisvesten. Uiteindelijk komen er maar liefst 20 drijvende platforms die plaats bieden aan 100.000 mensen.

Duurzaamheid en circulariteit

Oceanix Busan zal systemen met gesloten kringloop inzetten om water te hergebruiken. Ander afval zal worden gebruikt om gewassen te bemesten en als energiebronnen. Dankzij zonne- en windenergie zal Oceanix voorzien van elektricit. En uiteraard gebeuren verplaatsingen er te voet of met de fiets.

Een van de belangrijkste materialen die voor de platforms worden gebruikt, is biorock. Dat is een duurzame natuurlijke coating die mineralen uit het zeewater absorbeert om een kalkhoudende coating te vormen die zelfvoorzienend, zelfherstellend en sterker is dan conventioneel beton.

“We kunnen de problemen van vandaag niet oplossen met de oplossingen van gisteren. Maar laten we in deze golf van innovatie inclusief en eerlijk zijn en ervoor zorgen dat we niemand achterlaten”, zei Maimunah Mohd Sharif, CEO van UN-Habitat, tijdens de projectpresentatie in New York. Oceanix zal naar verwachting 627 miljoen dollar kosten. De werkzaamheden zullen naar verwachting in 2023 van start gaan en voor het einde van 2025 zijn voltooid.

— 18 april 2023 —