Skip to main content

Een golf in het landschap

Het Tsjechishe Aleš Fiala Studio ontwierp een nieuw wijnhuis voor de jonge Gurdau Winery in Moravië.

Gurdau Winery werd in 2012 opgericht op een "groen veld", met de aanplant van de eerste wijnstokken op de hellingen boven het dorp Kurdějov, in het zuiden van Tsjechië. In de eerste plannen voor het wijnhuis werd gezocht naar de operationeel meest efficiënte locatie, om het uiteindelijk in het midden van de wijngaarden te plaatsen. Dit is zowel doelgericht als poëtisch: op een afstand van het dorp biedt het een rustgevend en magisch uitzicht, en wordt het een integraal onderdeel van het landschap in de vorm van een zachte boog - een golf in het landschap, een heuvel tussen de heuvels.

Traditioneel en eigentijds

De ligging van het gebouw in de aarde is traditioneel voor het wijnhuis en het concept is radicaal eigentijds en tijdloos. De sfeer van de locatie staat garant voor schoonheid, verfijning en absoluut comfort. Het gebruik van materialen zoals zichtbaar beton, glas, metaal, eikenhout en acaciahout is direct en ondersteunt de organische vorm van het gebouw.

Het gebouw is ontworpen met het grootste respect voor het omringende landschap. Het wordt volledig bedekt door een uitgestrekt gebogen groen dak; de omgeving van het gebouw wordt aangevuld met een aantal vers geplante struiken en volwassen bomen om ook in de toekomst een optimaal microklimaat te creëren.

— 14 juni 2023 —