Skip to main content

Chinees park krijgt er een broeikas bij

Paviljoen met 4 daken springt slim om met lichtinval

Dit paviljoen met vier daken - geïnspireerd op een broeikas - gaat helemaal op in het omliggende park. Het Paviljoen ligt op de noordelijke hoek van het Pingshan Children's Park in Shenzhen en dient als secundaire toegangspoort tot het Children's Park. Het gebouw van 3 verdiepingen en 1200 m² biedt een doorgang voor voetgangers, multifunctionele ruimten, een boekwinkel, een café en een daktuin.

Sociale doorgang met zitplaatsen

Via een doorgang op de begane grond komen bezoekers binnen in een ruimte met één verdieping die leidt naar een dubbelhoge ruimte met daarboven een oculusvormige lichtkoepel. De vide laat bezoekers niet alleen door het gebouw lopen, maar dient ook als sociale gang met zitplaatsen.

Een eenvoudig gestort betonnen constructieraster is ontworpen met twee stalen daken op de zuid- en noordgevel en twee betonnen daken op de buitentuin. Het kleurenpalet verwijst losjes naar 11de-eeuwse Chinese landschapsschilderijen en uniformiseert de zuilen, balken en diagonale verbanden. De twee sculpturale rode trappen zijn ingebed in het structurele raster, waardoor de verticale circulatie zichtbaar wordt benadrukt.

Een spel van schaduw en licht

De massieve daken definiëren de architectonische identiteit en bieden tegelijkertijd royale schaduw en overdekte ruimte voor de lokale gemeenschap. Transparantieniveaus worden gecreëerd door de strategische plaatsing van heldere polycarbonaatpanelen, geperforeerde metalen panelen en massieve metalen panelen.

Het ruit- en driehoekpatroon filtert het natuurlijke licht en introduceert tegelijkertijd omgevingslicht in de binnenruimte. De architectonische elementen vervagen de grens van het gebouw en vergroten de architectonische impact op zowel het exterieur als het interieur, waardoor de relatie tussen architectuur, landschap en mensen samensmelt.

— 31 augustus 2023 —