Skip to main content

Massieve muren

Ontwerpbureau Zyme Studios ontwierp een prachtige woning genaamd Oscillation. Dit unieke huis gaat bijzonder fraai op in het rotsachtige woestijnlandschap van Yucca Valley, Californië.

Zyme Studios is een full-service ontwerpbureau uit Los Angeles en werd opgericht in 2015. Het is gespecialiseerd in op maat gemaakte een- en meergezinswoningen en kleine commerciële gebouwen. Hun ontwerpbenadering neigt vaak naar het metafysische, boven het waarneembare uitgaand, en dient reacties op te roepen. Dat kan ook gezegd worden over hun project Oscillation. Het huis, een door de mens bedachte zware massa, gaat helemaal op in de omgeving van natuurlijke rotsformaties. Het geheel is onbeduidend qua schaal, waardoor de betekenis van het woestijnlandschap extra vorm krijgt.

Verzachtende elementen

Door gebruik te maken van een geforceerd perspectief, met zowel leegte als vorm, wordt de bewoner door een kunstmatige kloof geleid die is ontworpen om spanning op te bouwen. Pas daarna wordt de toegang tot het huis vrijgegeven. Bij binnenkomst zie je vervolgens een ruimte die door verscheidene openingen wordt vormgegeven. Hierdoor is er van meerdere kanten uitzicht op de omgeving en kan de woning tegelijkertijd doorluchten. Hoewel de buitenkant anders doet vermoeden, wordt het huis van binnen dus niet bepaald als een rotspartij ervaren. Door de openingen is juist een bepaalde zachtheid gecreëerd.

Opgaan in de omgeving

De diepe overhangen en massieve muren bootsen het visuele en fysieke gewicht na van de rotsblokken die het 3000 vierkante meter grote huis omringen. Tegelijkertijd zorgen ze voor schaduw en thermische verwarming en koeling. De bouwvorm neemt een deel van de heuvel in beslag en heeft zich als het ware tussen de rotsen genesteld. Binnen zijn vier slaapkamers en vijf badkamers te vinden.

Het belang van de driehoekige vorm

De natuurlijke kenmerken van de locatie krijgen door de driehoekige vorm van het huis extra aandacht. Daarnaast heeft de vorm van een driehoek ook te maken met een duurzame ontwerpbenadering. Over elke zijde van de woning is goed nagedacht. Het westen, de grootste en meest zichtbare muur, ligt beschut achter hoge rotsblokken, waardoor de hete wind de hele dag wordt geblokkeerd. In het noordoosten zorgen massieve muren voor thermische massa, waarbij wordt geprofiteerd van de extreme temperatuurschommelingen gedurende de dag. Het woestijnklimaat zorgt voor passieve koeling ’s nachts. En op het oosten zorgt het zwembad voor een verdampingskoelingseffect op de binnenplaats, versterkt door de dwarsventilatie via bedienbare ramen aan de oostgevel van het huis. Tot slot biedt de vorm van het huis een prachtig uitzicht op het landschap vanuit de slaapkamers en gemeenschappelijke ruimtes.

— 03 oktober 2023 —