Skip to main content

Graafwerken aan Saudisch megaproject "The line" begonnen

In Saudi-Arabië zijn de graafwerken gestart voor het megaproject "The line": een stad van 500 meter hoog, 200 meter breed en 170 kilometer lang. Over drie jaar al zouden er 9 miljoen mensen gaan wonen.

"The line" is een stad in Saudi-Arabië die - zoals de naam zegt - op een lijn zal gebouwd worden. De 170 kilometer lange stad gaat deel uitmaken van de futuristische megastad Neom aan de Rode Zee die ook nog in aanbouw is.

"The Line" zal bestaan uit verschillende buurten: elke bewoner van zo’n stadsdeel zou op maximaal vijf minuten wandelen van werkgelegenheid, scholen, winkels en vrijetijdsbestedingen wonen. Straten en auto's zijn dus overbodig. Wie toch naar een andere buurt wil, kan dat via een ondergrondse trein doen.

Toch zijn de eerste stappen richting Neom al gezet. Er wordt ijverig zand verplaatst om ruimte te maken voor de toekomstige ondergrondse infrastructuur. Een omvangrijke klus die nog flink wat tijd zal vragen. Toen de Saoedische kroonprins de bouw van Neom het meest ambitieuze project ter wereld noemde, loog hij dus alvast niet.

— 05 oktober 2023 —