Een multifunctioneel gebouw

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  Het ontwerp in de stationsbuurt in Leiden (NL) is afkomstig van Neutelings Riedijk Architecten. De Lorentz bestaat uit een donkerkleurig plintgebouw met daarop drie torens (lichtgekleurd) verschillend in hoogte.

  Het plintgebouw bestaat uit vier lagen en grenst aan het Stationsplein en de Stationsweg. De voorkant wordt voorzien van kantoren en woningen. De kelder zal fungeren als openbare fietsenstalling. In het hart van het plintgebouw wordt een parkeergarage gerealiseerd. Ook het dak van het plintgebouw krijgt een functie: dit wordt ingericht met terrassen en beplanting.

  Lorentz krijgt derde toren, maar wel een jaar later. Naast de twee woontorens die deel uitmaken van de eerste fase van de ontwikkeling tegenover het station, verrijst de komende jaren een derde toren met kantoren. Deze toren komt iets verder van het stationsplein af, op de hoek met het Schuttersveld en wordt met ruim 70 meter de hoogste van de drie. Het college van burgemeester en wethouders heeft een koop-en ontwikkelovereenkomst gesloten met ABC Planontwikkeling om deze nieuwbouw te realiseren.

  Het eerste deel van het door Neutelings Riedijk Architecten ontworpen gebouw bestaat uit twee torens en wordt later deze maand opgeleverd. In het tweede deel komt in tegenstelling tot eerdere plannen toch geen autogarage en op het dak wordt energie opgewekt. “Daarmee sluit de nieuwbouw aan bij de ambitie om van het Leidse stationsgebied de duurzaamste kilometer van Nederland te maken”, zegt wethouder Fleur Spijker van duurzame ontwikkeling. In de toren komen flexibele kantoorunits, die kleine en grote huurders voor langere duur of voor een enkele vergadering kunnen huren. Daarnaast zal het gebouw flexibel worden opgezet, zodat veranderingen in ruimtes mogelijk zijn als daar behoefte aan is. De tweede fase van Lorentz is in totaal 17.500 vierkante meter groot. “Flexibele werkplekken bestaan nog niet in het Leidse stationsgebied, terwijl de samenleving wel steeds flexibeler is gaan werken”, zegt Spijker.

  Directeur Marcel Loosen van ABC Planontwikkeling roemt de uitstekende bereikbaarheid van het Leidse stationsgebied: “Het ligt op een unieke plek in Nederland. Middenin de Randstad in een historische stad, naast het grootste Life Science en Health cluster van Nederland.”

  Heineken

  In de plint van het deel van de Lorentz dat nu bijna klaar is, komt het hoofdkantoor van Heineken Commercie Nederland met een grote brewpub. Daarbovenop twee woontorens met in totaal 167 woningen en in de kelder de grootste fietsenstalling van Leiden met 4.800 plekken. De bouw van het tweede deel van Lorentz kan vermoedelijk medio 2021 starten.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel