Bouw FENIX van start

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  Het plaatsen van de bouwschutting is de officiële start van het Landverhuizersmuseum FENIX op de zuidoever van de Maas in Rotterdam. 

  Het Chinese architectenbureau MAD Architects is gecontracteerd door Stichting Droom en Daad om een panoramisch uitzichtpunt op de historische Fenixloods II te ontwerpen. Het Rotterdamse Bureau Polderman wordt verantwoordelijk voor de restauratie van de loods zelf. De combinatie van moderne architectuur en de zorgvuldige renovatie biedt een contrastrijk geheel.

  'The FENIX will be a place to wonder and to explore about the past, the present and the future. When we look at the path we’ve been through in the past, we know the future won’t be linear' Ma Yansong, oprichter MAD Architects

  MAD Architects werd in 2004 opgericht door de in Beijing geboren Ma Yansong en maakte in korte tijd furore als een van ’s werelds meest innovatieve en sprankelende architectenbureaus. Hun werk wordt gekenmerkt door organische en technologisch geavanceerde vormen. In hun gebouwen komen mens, stad en omgeving op een vloeiende manier samen.

  'De Fenixloods II wordt weer een landmark aan de Maas en biedt een toekomst voor Rotterdams verleden.' Wim Pijbes, directeur Stichting Droom en Daad

  China en Katendrecht

  Het schiereiland Katendrecht op de Rotterdamse zuidoever vormde ooit een van de oudste China towns van Europa. Rond 1900 vormde Katendrecht het decor voor opiumkits en opende hier het eerste Chinese restaurant van Nederland en vermoedelijk Europa. Met de keuze voor MAD Architects wordt deze vergeten geschiedenis nieuw leven in geblazen. De opdracht voor het uitzichtpunt op de Fenixloods betekent een eerste opdracht voor een cultureel publiek gebouw in Europa door een Chinees architectenbureau.

  Naast het uitzichtpunt ontwerpt MAD een theatrale trappenpartij en een publiek atrium in de Fenixloods II waarmee de begane grond, de eerste verdieping en de opbouw op het dak in elkaar grijpen.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel