ZJA ontwerpt ondergrondse fietsenstalling Leidseplein

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f

  Architect: ZJA

  Een aanwinst voor de stad! Onder het Kleine-Gartmanplantsoen, pal naast het Leidseplein, is nu een ruime fietsenstalling te vinden. De architecten van ZJA lieten zich voor het ontwerp inspireren door de Amsterdamse School.

  Vooral de nabijgelegen brug over de Lijnbaansgracht is leidend geweest in het ontwerp van de entree van de fietsenstalling. Binnen zie je dat bijvoorbeeld terug aan de wand van rode baksteen. Deze muur is ook boven de stalling te zien, waardoor onder en boven en binnen en buiten met elkaar verbonden zijn.

  Hagedissen

  Dankzij de aanleg van deze fietsenstalling is het Kleine-Gartmanplantsoen na lange tijd weer een mooie en open plein met veel plek voor groen en kunst. Landschapsarchitect Ruwan Aluvihare van de gemeente Amsterdam tekende voor het ontwerp. Hierbij is er een opvallende rol voor de 40 beroemde hagedissen van het kunstwerk Blaauw Jan van Hans van Houwelingen.

  Dit kunstwerk is een verwijzing naar de 17de eeuwse herbergier Blaauw Jan Westerhof die bezoekers aan zijn herberg aan de Kloveniersburgwal tegen betaling in zijn tuin vol exotische dieren liet, een voorloper van de hedendaagse dierentuin. Vanaf 1994 hadden de bronzen hagedissen van Hans van Houwelingen een vaste plek in het plantsoen. Na een lange verbouwing van de omgeving van het Leidseplein zijn ze weer teruggekeerd.

  Licht

  In de nieuwe fietsenstalling kunnen 2000 fietsen veilig en droog gestald worden. In het ontwerp is door ZJA veel aandacht besteed aan toetreding van daglicht in de fietsenstalling en verlichting boven de gangpaden. Opvallend zijn de bredere paden en grotere hoogte (3.20 m) van de fietsenstalling. Hierdoor is de stalling licht en ruimtelijk en de sfeer transparant en prettig, wat bijdraagt aan het gevoel van sociale veiligheid.

  Erik Smits, project architect bij ZJA: “Voor de komst van de ondergrondse fietsenstalling Leidseplein stond het Kleine-Gartmanplantsoen vol met fietsen. Fietsen zijn nu ondergronds gebracht en op het plein erboven is een nieuwe verblijfsplek ontstaan voor bezoekers om te wandelen of te genieten van de zon tussen de bronzen hagendissen op het plantsoen of op één van de terrassen. Het plein maakt zo weer echt onderdeel uit van de stad.”

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel