Museum of Comic Art

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f

  Transformatie winkel tot energieneutraal museum

  Als het Rotterdamse museum Strips! verdwijnt en het Groningse stripmuseum een multimediaproject wordt dat opgaat in het Forum, bedenkt toonaangevend stripverzamelaar en partner-architect van KVDK, Arie Korbee, dat het tijd is voor een nieuw stripmuseum. Een leegstaand winkelpand in het winkelhart van de badplaats Noordwijk vormt de basis voor de transformatie tot een kleinschalig en energieneutraal museum, het Museum of Comic Art (MoCA). 

  Stripmuseum in Noordwijk

  Noordwijk is een toeristische kustplaats met meer dan een miljoen bezoekers per jaar en slechts twee musea. Een prima uitgangspunt om een stripmuseum te starten waar de uitgebreide collectie van stripverzamelaar en architect Arie Korbee afwisselend tentoongesteld kan worden. Een leegstaand, centraal gelegen winkelpand uit 2001 bleek uitermate geschikt om getransformeerd te worden tot een kleinschalig Museum of Comic Art (MoCA). 

  Klein en flexibel 

  In het MoCA staan de werken van striptekenaars centraal. Wisselende exposities tonen tekeningen, covers van albums en dagstroken uit kranten van nationale en internationale artiesten. Tekeningen van onder andere Willy Vandersteen (Suske en Wiske), Theo van den Boogaard (Sjef van Oekel) en Eric Schreurs (Joop Klepzeiker). Voldoende wandoppervlakte is dus van belang. Tegelijkertijd mag een winkel niet ontbreken en wil het museum boekpresentaties, lezingen, workshops en een cartoonfestival organiseren. Ook enkele facilitaire voorzieningen en een leesplek om in een leuk stripverhaal te verdwijnen, krijgen een plek. Gezien de beperkte ruimte is multifunctioneel gebruik van het vloeroppervlak noodzakelijk.

  Rondgang

  Het bestaande pand heeft een glazen dubbelhoge pui aan de hele gevel. Door het gebouw overdwars te splitsen in een winkel annex ontvangstbalie en een museumgedeelte, krijgt de winkel, als voorportaal van het museum een grote aantrekkelijke etalage. Het museum heeft door de muur een extra wand om werken op te hangen. De ontstane intieme, hoge ruimte is voorzien van een rondgang zoals in een klassieke bibliotheek. Met deze ingreep verdubbelt de expositiecapaciteit en kan de vloer met losse, verplaatsbare elementen ingericht worden. De gelamineerde houten liggers en de fijn metalen balustrade van de voormalige vide zijn hergebruikt voor de rondgang. De wanden hebben kleurkaders die refereren aan het vrolijke imago van strips. Bezoekers bereiken via een bamboe trap, die deels verborgen ligt achter een extra wand, de rondgang. De naar voren geplaatste wand eindigt ter hoogte van de balustrade en fungeert als een natuurlijk startpaneel in de ruimte. Twee driedelige daklichten met binnen- en buitenzonweringen voorzien de museumkamer van natuurlijk licht.

  Energieneutraal museumklimaat

  De wens om het museum energieneutraal te maken was een duurzame investering en tevens een plezierige uitdaging. Architect en installateur werkten samen om tot optimale en creatieve oplossingen voor luchtbevochtiging, maximale isolatie, energievoorziening, een lichtplan en het terugbrengen van lekken in het kleinschalige museum te komen. Het gevolg is een bijzonder stabiel, licht en aangenaam binnenklimaat dat bovendien energieneutraal is.

  ‘Gestript’

  De transformatie van een winkelpand naar een stripmuseum is een liefdevol proces geweest. Waar de verzamelaar de ‘gemaakte werken’ koestert, heeft de architect zorgvuldig het bestaande pand omgevormd. De ingreep om het pand te splitsen en een rondgang toe te voegen zorgt voor twee nieuwe ruimtes met elk een eigen karakter. Een open uitnodigende winkel die drempelverlagend is voor een museumbezoek en een intieme rijke binnenruimte waar alle schatten van het stripmuseum getoond worden. Met MoCA heeft Noordwijk een leegstaande winkel minder en een kleurrijke attractie erbij.

  www.museumofcomicart.nl

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel