Skip to main content

De Valley voegt drama toe aan Amsterdamse Zuidas

De drie toppen van Valley reiken tot maximaal 100 meter, waar de openbaar toegankelijke Sky-bar zich bevindt. De bar is verdeeld over de bovenste twee verdiepingen en biedt een panoramisch uitzicht over Amsterdam. Het gebouw bestaat uit 196 appartementen, 7 verdiepingen kantoren, een ondergrondse parkeergarage van drie verdiepingen met 375 parkeerplaatsen en diverse winkels en culturele voorzieningen

Vanaf straatniveau leidt een voetgangerspad langs winkelfuncties, terrassen en daktuinen naar het centrale valleigebied dat zich uitstrekt over de 4e en 5e verdieping. De internationaal gerenommeerde landschapsarchitect Piet Oudolf ontwierp alle 'groenpartijen' van Valley, waarbij de nadruk lag op een groene uitstraling het hele jaar door.

De overgang

Het gebouw bevindt zich op de 'overgang' tussen woon- en commerciële functies. Het vormt de verbinding tussen groene sportvelden en de dichte stedelijke omgeving van het zakencentrum en het initieert de overgang van de kleinere gebouwen van de binnenstad naar de grote volumes die de zuid-as van Amsterdam definiëren. Het concept van het gebouw is geworteld in dit idee van 'overgang'.

Spiegelende gevel

Door de spiegelende buitengevel weerspiegelt het ontwerp de zakelijke omgeving, erkent het de zakelijke erfenis en legt het een visueel verband met de directe buren. In direct contrast hiermee wordt de binnengevel gedefinieerd door een reeks robuuste, stenen terrassen met grote plantenbakken, die het gebouw bedekken met vegetatie en het volume een menselijke schaal geven. Door deze tegengestelde behandeling van de gevels komt de dualiteit van het resulterende volume, dat doet denken aan een uitgesneden blok, tot uitdrukking: Het zakelijke vs. het residentiële. De XL versus de menselijke schaal.

— 15 augustus 2023 —