Skip to main content

Complete demontabele constructie

In Hendrik-Ido-Ambacht is half augustus de laatste hand gelegd aan het vrijwel volledig houten casco van kantoorgebouw Omega (NL). Bijzonder is de complete demontabele constructie van het gebouw vanaf de keldervloer. Architectenbureau EVA (En Vele Anderen) tekende voor het ontwerp van dit energieneutrale en circulaire kantoorpand.

Gelegen op het nieuwe bedrijvenpark Ambachtsezoom in Hendrik-Ido-Ambacht ontwierp EVA een energieneutraal en circulair kantoorpand genaamd Omega. Het gebouw bevindt zich naast de toegang tot het bedrijventerrein en wordt ingesloten door een groene rand van volwassen bomen.

Kruidenmix

Het gebouw is ontworpen als een tweelaags volume dat is opgetild van het maaiveld om parkeren onder het gebouw en uit het zicht mogelijk te maken. Het asymmetrische volume biedt ruimte aan een beschutte daktuin en verder is een herkenbare en overdekte entree op de kop uit het volume gespaard. Door de introductie van een transparante gevel met ronde hoeken krijgt het gebouw een alzijdig karakter waarbij overkragende gevelbanden in diepte variëren. Dit is afhankelijk van de oriëntatie waarmee de banden tevens fungeren als zonwering. De bovenzijde van deze banden is voorzien van een speciaal samengestelde kruidenmix die bijen, vlinders en andere insecten aantrekt.

Houten kolommen

De bovenbouw is opgebouwd uit houten kolommen, liggers en CLT-vloeren. Stabiliteit wordt verkregen vanuit twee betonnen kernen. Rondom deze kernen ontstaat een vrij indeelbare plattegrond, met in het hart een afsluitbaar podium met tribunetrap voor overleg en presentaties. Door de toepassing van grote hoeveelheden hout wordt CO2 opgeslagen. Het gebouw is energieneutraal en wekt de volledige eigen energiebehoefte inclusief het gebruikersdeel op.

Tot slot is het gebouw circulair en demontabel ontworpen. Materialen zoals lijm, kit en pur zijn vermeden en er zijn geen samengestelde producten toegepast. De hoofddraagconstructie, waterdichte schil, bouwkundige inrichting, installaties en alle toegepaste materialen zijn van elkaar te scheiden in het kader van circulariteit. Om dit te vereenvoudigen, zijn alle materialen opgenomen in een materialenpaspoort. Half augustus is de laatste hand gelegd aan het vrijwel volledig houten casco van kantoorgebouw.

 

— 31 augustus 2023 —