Skip to main content

Een idyllisch Arcadia

Het huis 'Boederette' in Venray (NL), een ontwerp van Amunt Martenson + Rokokorelevanz speelt met de tegenstrijdige ideeën van landschap en natuur in onze cultuur. Een ecologisch begrip van het landschap, het technische perspectief en de industriële methoden van de moderne landbouw staan ​​in contrast met het idee van een idyllisch Arcadia. Huis, tuin en perceel zijn ontworpen als deel van dit landschap.

Terwijl in de langgevelboerderij de woon- en werkruimten en de stal en schuur naast elkaar in één gebouw waren gesitueerd, hebben de architecten in Vanrey de woonruimten op een rij gezet langs een toegangsgang aan de zuidgevel. Ook de loodrechte positie van het woongebouw ten opzichte van de straat en het mansardedak ontleenden ze aan de typologie van de historische voorganger. Er werden echter aluminium panelen gebruikt voor het dak, dat oorspronkelijk bedekt was met stro, om een verwijzing te creëren naar de agrarische gebouwen in de omgeving. De overige materiaalkeuze is ook bedoeld om de tegenstelling tussen de romantiek van het plattelandsleven en het geïndustrialiseerde landschap te onthullen.

Structureel is het gebouw een houtskeletbouwconstructie met een bruto vloeroppervlak van 198 vierkante meter op een betonnen plaat die iets boven het terrein uitsteekt. Op de begane grond zijn rondom grote ramen die een weids uitzicht op het landschap bieden. Ladders leiden naar de slaapkamers op de bovenverdieping, waar zich ook een werkruimte en een badkamer bevinden. Het ontwerp van de open ruimte, waarvoor de twee architecten Martenson en Merx ook verantwoordelijk zijn, zit ook vol verwijzingen naar het omringende landschap met een moestuin, een weideboomgaard en een vijver die lijkt op een zwembad.

— 05 oktober 2023 —