Pieterjan Ginckels

Pieterjan Ginckels

Het boek Solar Safari van docent en kunstenaar Pieterjan Ginckels wordt gepresenteerd in kunsthal Extra City, samen met de installatie 'No Peaks'.

In de lijn van eerdere werken staat Solar Safari in het teken van culturele archeologie en technologische kritiek.

Kunnen zwijgende voorwerpen ons iets vertellen over wat menselijk is? Kunnen zij ons vanuit hun stille toestand iets leren over een cultuur?

Een Lamborghini, NO BULL Energy Drinks, een catalogus van zonnepanelen, een trampoline en een basketring: net als in eerder werk eigent Pieterjan Ginckels zich westerse cultuurobjecten toe. Hij gedraagt zich als een archeoloog van de Euro-Amerikaanse wereld in de 21ste eeuw. Hij speelt in zijn werk met de over-identificatie met bepaalde westerse gebruiken en symbolen, en toont daarmee de limieten van “onze beschaving” aan. In die zin doet ‘NO PEAKS’ dienst als contrapunt voor de andere werken in de tentoonstelling.

De voorwerpen zijn geen exacte kopie, maar een verbasterde versie, op een doe-het-zelf-achtige manier samengesteld uit eenvoudige materialen zoals hout, plastic en karton. Ze werden door de kunstenaar gestript tot een naakte, “domme” toestand, waardoor hun waarde en oorspronkelijke betekenis transformeren. Door ze te plaatsen binnen de coole, kritische afstandelijkheid van een tentoonstellingscontext, verworden de objecten tot “minimal art” en krijgen ze een geheel nieuwe culturele en financiële waarde. In ‘NO PEAKS’ wordt het liberalisme gefileerd: winst streeft naar winst streeft naar winst, totdat het grotesk wordt.

Pieterjan Ginckels woont en werkt in Brussel en Oostende. Zijn werk maakt deel uit van de permanente collecties bij Mu.ZEE Oostende, Museum Voorlinden (Den Haag) en ING Belgium, en was onder meer te zien in ANDOR (Londen), BOZAR (Brussel), The Graham Foundation (Chicago), Onomatopee (Eindhoven), Beaufort Triënnale, Bucharest Biennale en NAK (Aken). In 2011 sleepte Pieterjan Ginckels de Prijs van het Paleis voor Schone Kunsten in de wacht tijdens de Young Belgian Art Prize.

Vanaf 24 Maart 2018 is zijn installatie NO PEAKS te zien in Kunsthal Extra City in Antwerpen. SOLAR SAFARI, een extensief kunstenaarsboek uitgegeven door Art Paper Editions, wordt hier gelanceerd. Later volgt een internationale book launch op de architectuurbiënnale van Venetië.

 

  • Pieterjan Ginckels NO PEAKS (2018)
  • Eating Each Other Kunsthal
  • Extra City, Antwerpen Opening 23 maart 2018
  • www.extracitykunsthal.org

 

Pieterjan Ginckels ful 02

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :
  (nl)
  (fr)

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel