Jan Fabre

Jan Fabre

Het monastieke optreden - het mystieke contract - de extatische opname

In het kader van het stadsfestival Antwerpen Barok 2018 ontving kunstenaar Jan Fabre het eervolle aanzoek om drie nieuwe altaarstukken te ontwerpen voor de Antwerpse Sint-Augustinuskerk, tegenwoordig het ontmoetings- en muziekcentrum AMUZ. Fabre plaatst zich hiermee in de roemruchte traditie van Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Antoon van Dyck. Zij kregen in 1628 dezelfde vraag. 

Mercatorfonds brengt in een rijk geïllustreerd boek het ontstaan, de geschiedenis en de rijkdom van deze kunstwerken in al zijn finesses tot leven. Fabres drieluik Het monastieke optreden, Het mystieke contract en De extatische opname verbluft de toeschouwer. De speciaal geconcipieerde kunstwerken vormen een apotheose van kernelementen uit zijn oeuvre, waaronder het lam, het vuur, de vrouw, spiritualiteit en Fabres liefde voor Antwerpen, verbeeld in het motief van de diamant.

In deze publicatie zoomen Barbara De Coninck, Joanna De Vos, Jenke Van den Akkerveken en Els Wuyts in op de iconografie en betekenis van elk afzonderlijk altaarstuk. We volgen opbouw en metamorfose van de mozaïeken, vanuit Fabres voorbereidende collagetekeningen. Een overkoepelende tekst van Paul Huvenne maakt de totaalvergelijking tussen Fabres hedendaagse interpretaties en de barokke originelen, met aandacht voor de bijzondere geschiedenis van de Sint-Augustinuskerk. Joost Vander Auwera ontdekt verrassende parallellen tussen Fabre, Jordaens en Van Dyck.

  • Jan Fabre in de Sint-Augustinuskerk van Antwerpen
  • Mercatorfonds
  • Barbara De Coninck, Joanna De Vos, Paul Huvenne, Jenske Van der Akkerveken, Joost Vander Auwera & Els Wuyts
  • HB, 240 x 170 mm, 124 p, 75 illustrations
  • NL edition
  • Publication date: June 18
  • ISBN: 9789462302426 (HB - NL) 
  • € 24,95
  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :
  (nl)
  (fr)

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel