More Ugly Belgian Houses

 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-

  Om de tiende verjaardag te vieren van zijn uit de hand gelopen fotoproject Ugly Belgian Houses maakte Hannes Coudenys een nieuw boek: More Ugly Belgian Houses.

  Lelijke huizen en gevatte quotes. Dit eenvoudige recept van de blog Ugly Belgian Houses bleek exact tien jaar geleden een schot in de roos, en ook vandaag blijft het razend populair. Het begon in 2011 met het online plaatsen van één foto van een architecturaal ‘misbaksel’. Het resultaat was een tsunami aan likes en honderden reacties, positieve maar ook heel veel negatieve. Bedenker Hannes Coudenys wist het meteen: dit concept maakt iets los, niet in het minst omdat in België op architecturaal vlak inderdaad zowat alles mogelijk is.

  Dit 10-jarige bestaan mag niet ongemerkt voorbijgaan. De geüpdatete versie van deze bestseller bevat dan ook 30 nieuwe pareltjes, de ene zo mogelijk nog spectaculairder dan de andere, aangevuld met Hannes’ rake commentaar.

  Ondertussen is Ugly Belgian Houses een heus cultbegrip geworden. Er zijn honderdduizenden online volgers op de blog, op Facebook en Instagram, en duizend contributors die de pagina’s mee vormgeven met hun inzendingen. Er zijn tientallen afgeleide accounts die lelijke huizen verzamelen van over de hele wereld en de ugly houses dienen als prachtige casestudy in menig les architectuur in het middelbaar. Maar zoals Hannes zelf opmerkt: “Dat hebben die huizen vooral aan zichzelf te danken. Ze zijn de meme van ons land.”

  Nog meer lelijke huizen

  In 2015 verscheen het eerste boek bij de blog, waarvoor de beste architecturale misbaksels geselecteerd werden en voorzien van gevatte commentaar. Tien jaar na de allereerste blogpost is er nu een tweede boek, ‘More Ugly Belgian Houses’. De geüpdatete versie van  ‘Ugly Belgian Houses’ bevat 30 nieuwe pareltjes, de ene zo mogelijk nog spectaculairder dan de andere, aangevuld met Hannes’ rake commentaar. Het boek is tegelijkertijd kritiek op de chaos die België is, maar ook een ode aan het architecturale landschap waarin zowat alles mogelijk is.

  belgian ugly houses

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel