Ontwerpoplossingen op ooghoogte

Ontwerpoplossingen op ooghoogte

We kunnen de stad menselijk verdichten - met dank aan neuro-architectuur

Persoonlijk Hogeschool van Amsterdam-onderzoekers Frank Suurenbroek en Gideon Spanjar onderzochten in het project Sensing Streetscapes hoe verdichting van de stad kan samengaan met een menselijke maat - met dank aan neuro-architectuur.

Neuroarchitectuur brengt kennis, technologieën uit het veld van de neurowetenschappen en psychologie over naar het vakgebied van het ruimtelijk ontwerp. Zoals geavanceerde ‘eye-trackingtechnologie’. Het gebruik van eye-trackers die monitoren waar je naar kijkt wanneer je door de stad loopt, biedt voor het eerst de kans om de uitwerking van architectuur op de mens te meten en het gedrag te duiden met betrekking tot een actieve plint, de mate van variëteit en ritme in de straatwand en tactiele materialen in de straatruimte.

Maar hoe ervaren de bewoners ontwerpoplossingen op ooghoogte zelf? Het nieuwe vakgebied van de neuroarchitectuur biedt de mogelijkheid om hier voor het eerst antwoord op te geven. Iedereen kent immers plekken die fijn aanvoelen en plekken waar je snel weer weg wilt. Met neuroarchitectuur wordt dit proces zichtbaar gemaakt met behulp van eye-trackers en een hiervoor ontwikkeld biometric dashboard. De eye-trackers registreren 30 keer per seconde waar de gebruiker naar kijkt, hoe lang en in welke volgorde. Door vele proefpersonen systematisch verschillende locaties voor te leggen, worden patronen zichtbaar op een heatmap (zie hoofdfoto als voorbeeld).

Uit de veld- en labtests blijkt het belang van wat op ooghoogte wordt ontworpen, zoals de ontwerpers voorspellen. Hierbij werd specifiek duidelijk dat mensen eerst op zoek gaan naar andere mensen. Daarvoor wordt de ruimte gescand op plekken waar je die kan verwachten, zoals balkons, portieken, entrees, fietsenrekken en auto’s. Evenals de functies op de begane grond en het materiaal van gebouwen. En terwijl te veel complexiteit in de straat veel aandacht trekt in negatieve zin, vallen zowel een dichte als een transparante plint minder op. De contouren van een verhoogde plint worden daarbij daadwerkelijk gezien en helpen hoogbouw verschalen. Tot slot werkt een geleidelijke overgang tussen straatwand en straatruimte goed.

https://sensingstreetscapes.com/publications/booklet/

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Vertegenwoordiging Italië
Casiraghi Global Media srl
Via Cardano 81
IT - 22100 Como - Italia
+39 031261407

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Podcast en webinars : Lylian Kubiak

Social Media : Vincent de Puydt

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

Social

MediaXel bvba - © 2022 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel