• Start
 • Actualiteit
 • Video
 • Kantoorgebouw Pablo Picasso Sevilla

Kantoorgebouw Pablo Picasso Sevilla

Pin It

Kantoorgebouw Pablo Picasso Sevilla

Cruz y Ortiz

Als ‘provinciehuis’ voor de autonome gemeenschap Andalusië huisvest kantoorgebouw Pablo Picasso twee regionale overheden. Het ontwerp door Cruz y Ortiz Arquitectos zorgt voor luchtigheid op een rechte plot. Door de uitwaaierende vleugels valt daglicht tot diep in het gebouw en gaat het interieur een relatie aan met de groene buitenruimtes.

“De acht lagen tellende kantoorvleugels zijn zó gesitueerd dat het gebouw binnen de rechthoekige contouren van de kavel een markante positie inneemt in het straatbeeld. De flanken kruisen elkaar en omarmen hiermee buitenruimtes die in relatie staan tot de omgeving en het interieur”, zo laat Cruz y Ortiz weten. Omdat de daken schuin oplopen richting de kavels worden de vleugels benadrukt. Door de hoge koppen ontstaat een beeld van losse volumes.

Variatie

De schuine lijnen in de plattegrond leiden tot variatie in het meer dan 41.000 vierkante meter tellende gebouw. De kantoorvloeren verschillen bijvoorbeeld in afmeting en vorm, maar tevens in oriëntatie. En in het midden worden de buitenruimtes omsloten, terwijl ze zich aan de randen openen richting de stad. Zo ontstaan zowel doorkijken van de ene naar de andere vleugel als richting de omgeving.

Gevel

De gevel vouwt zich als maatpak om de vleugels. Deze is constructief en zorgt daarmee voor 12,4 meter vrije overspanningen en flexibiliteit. De eenvoud in het detail zou in ons klimaat niet volstaan, maar draagt sterk bij aan het strakke gevelbeeld.

Duurzaam

De gebruiker wilde het gebruik van kunstlicht minimaliseren. Door de verdiepingshoge openingen valt daglicht binnen tot diep in het interieur. Ook wordt zonne-energie gebruikt voor elektriciteit en het verwarmen van water. In combinatie met de hoogwaardige gevel en zonwering wordt de CO2 emissie hierdoor aanzienlijk verlaagd.

 • Pablo-Picasso-Sevilla--

  Pablo-Picasso-Sevilla--

 • Pablo-Picasso-Sevilla--

  Pablo-Picasso-Sevilla--

 • Pablo-Picasso-Sevilla--

  Pablo-Picasso-Sevilla--

 • Pablo-Picasso-Sevilla--

  Pablo-Picasso-Sevilla--