• Start
  • Actualiteit
  • Video
  • Een gebouw voor Lego-liefhebbers en voor de stad

Een gebouw voor Lego-liefhebbers en voor de stad

Pin It

Een gebouw voor Lego-liefhebbers en voor de stad Een gebouw voor Lego-liefhebbers en voor de stad

Het LEGO House in het Deense Billund heeft de deuren geopend voor publiek.

Het ontwerp van BIG combineert tentoonstellingsruimten en publieke pleinen, waarbij alles de verhoudingen van de iconische Lego-steen volgt.

Je zou geneigd zijn het als symbolisch op te vatten: het 12.000 m2 grote LEGO House is verrezen op de voormalige locatie van het stadhuis van Billund. De voltooiing van het gebouw is volgens de gemeente een eerste en belangrijke stap in haar ambitie om Billund ‘de hoofdstad voor kinderen’ te maken.

Concreet heeft architectenbureau BIG, in samenwerking met onder meer ingenieursbureau COWI, een ‘experience hub’ voor Lego en een architectonisch herkenningspunt in de stad gerealiseerd. Vanwege de situering in het hart van Billund heeft BIG het ‘huis van de Legosteen’ ook als publieke buitenruimte opgevat.

Publieke ruimte

Het LEGO House is opgebouwd uit 21 blokken, deels getrapt geplaatst als een cluster van afzonderlijke gebouwen. De volumes omkaderen een 2.000 m2 groot Lego-plein, dat zijn daglicht ontvangt via de spleten en openingen tussen de blokken. Het plein is volgens BIG als een stedelijke grot, zonder zichtbare kolommen.

Het LEGO-plein is publiek toegankelijk, waardoor bezoekers en inwoners van Billund het gebouw kunnen doorkruisen. Via het plein zijn een café, een restaurant, de Lego-winkel en vergaderfaciliteiten bereikbaar. Ook zijn blokvormige trappen en is een aantal daken publiek toegankelijk. De trappen kunnen volgens BIG ook dienst doen als informele tribunes bij bijvoorbeeld optredens.

Kleur

De volumes rond en boven het plein zijn de tentoonstellingsruimtes van het LEGO House. Elke tentoonstellingsruimte is gecodeerd met een primaire kleur die ook de Lego-bouwstenen kenmerken. De kleurcodes dragen bij aan de routing door de tentoonstellingen, die zich richten op ‘Lego-liefhebbers van alle leeftijden’.

De eerste en tweede verdieping omvatten speelzones die op kleur zijn ingericht en zijn geprogrammeerd met activiteiten die een bepaald aspect van het leerproces bij kinderen vertegenwoordigen. Rood vertegenwoordigt creativiteit, blauw is cognitie, groen staat voor sociale vaardigheden en geel vertegenwoordigt emotie.

Iconisch

Het gebouw wordt bekroond door de Masterpiece Gallery, ondergebracht in een volume dat met acht ronde daklichten van buitenaf herkenbaar is als een iconisch Lego-blokje. In de Masterpiece Gallery vindt het publiek bijzondere creaties uit Lego-stenen. Het dak van de tentoonstellingsruimte is toegankelijk en biedt bezoekers rondom uitzicht over de stad.

De verhoudingen van de iconische Lego-steen met zijn 2x4 noppen zijn het geometrische uitgangspunt voor alles dat in het LEGO House is ontworpen, stelt BIG. De verhoudingen zijn gebruikt op alle niveaus, van “het schema van de 21 blokken tot en met de geglazuurde keramische tegels tegen de trappen en de wanden.”

Historie

Op de begane grond is de History Collection ingericht. De tentoonstelling geeft een beeld van de onderneming en vertelt het verhaal van het merk. Onder het Lego-plein ligt The Vault – de ‘kluis’ waar het publiek de eerste editie van bijna elke Lego-set die ooit verscheen kan zien.

Lego heeft ook een set uitgebracht van het LEGO House, in de LEGO Architecture-lijn. Het model van BIGs ontwerp bestaat uit 774 onderdeeltjes.