• Start
  • Actualiteit
  • Video
  • UNStudio geeft Dubai een nieuw referentiepunt

UNStudio geeft Dubai een nieuw referentiepunt

Pin It

UNStudio geeft Dubai een nieuw referentiepunt

Centraal gesitueerd in het netwerk van Dubai verrijst momenteel de WASL Tower.

Het ontwerp van UNStudio kenmerkt zich door een ‘zoom’ over de gehele hoogte en een ‘contrapposto’-beweging in de toren.

Het ontwerp van de toren heeft UNStudio gemaakt in nauwe samenwerking met ingenieur Werner Sobek. Beide partijen werden door de WASL Development Group gevraagd een nieuwe hoogbouwtypologie voor de stad Dubai te ontwerpen, die als een referentiepunt voor de regio en voor de ontwikkelaar zelf zou fungeren.

Dynamische pose

Het project bevindt zich op een bijzonder centrale plek in Dubai – aan de Sheikh Zayed Road, de hoofdader die het noorden en het zuiden van het emiraat verbindt – en direct tegenover de Burj Khalifa. De stad verandert in hoog tempo van een overstap- naar een verblijfplaats en de infrastuctuur is, aldus UNStudio, indrukwekkend.

Het ontwerpconcept voor de WASL Tower weerspiegelt het idee van de stad als levendige verbinding tussen plekken, mensen en culturen. De slanke, driehonderd meter hoge toren biedt plaats aan een gemengd programma met openbare ruimtes tot hoog in het gebouw. De klassieke ‘contropposto’-houding die UNStudio aan het ontwerp heeft meegegeven, zorgt voor een evenwichtige en tegelijk dynamische uitstraling.

Keramische gevel

De gevel is voorzien van een ‘sluier’ van hellende vinnen, die enerzijds schaduw bieden, anderzijds het daglicht tot diep in het interieur weerspiegelen. In overleg met de opdrachtgever is leem als een basismateriaal gekozen en worden de vinnen als low-tech geglazuurde keramische elementen vervaardigd.

De WASL Tower krijgt daarmee ’s werelds grooste keramische geveloppervlak, aldus UNStudio. Achter de vinnen is gevelverlichting aangebracht, die in samenwerking met Arup Lighting is ontwikkeld. De verlichting is geprogrammeerd als een ritmische animatie die “de kadans van de 24-uursmetropool ademt”.

De ‘zoom’ over de volledige hoogte van de toren wordt gevormd door balkons, die het interieur en de buitenlucht bij elkaar brengen. Voor de regio is dat een bijzondere eigenschap aan het gebouw, legt het architectenbureau uit. De open zoom eindigt op het dak met infinity pools.

Duurzaamheid en constructie

Het ontwerp van UNStudio is nauw verweven met het constructieve en duurzaamheidsconcept dat Werner Sobek heeft ontwikkeld. De nauwe samenwerking heeft schaal, licht, bouwfysica en materialisatie bepaald, aldus het architectenbureau. Het interieur van de toren kenmerkt zich eveneens door een hoge mate van duurzaamheid.

De toren omvat onder meer een hotel, een spa en verdere openbare ruimtes, kantoren en appartementen. De inpassing van het gemengde programma betekende een uitdaging voor de opbouw van de kern. UNStudio en Sobek hebben de oplossing gevonden in een concept met drie 300 meter hoge stabiliteitswanden in de kern, die op strategische plekken middels balken zijn verbonden met de gevel. Zo heeft de toren efficiënte, nagenoeg vrije vloeren.

Oplevering van de WASL Tower is verwacht in 2020.

UNStudio Dubai lg 02