• Start
  • Actualiteit
  • Video
  • Multifunctioneel plein in Kopenhagen

Multifunctioneel plein in Kopenhagen

Multifunctioneel plein in Kopenhagen

Het nieuwe stadsplein voor het Nordvest Bibliotheek- en cultuurhuis in de Deense hoofdstad Kopenhagen wint de Danish Landscape Architecture Award 2017.

Het nieuwe bibliotheek- en cultuurhuis staat op de plaats van een voormalig gasstation. Het werd ontworpen door het Deense bureau COBE, dat ook het ontwerp voor het nieuwe Schumanplein in Brussel maakte, samen met het Belgische BRUT. Het gebouw bestaat uit vier goudkleurige ‘dozen’ die op elkaar zijn gestapeld.

Het plein, een ontwerp van Schønherr Landschapsarchitecten, werd samen met het nieuwe gebouw ontwikkeld en gerealiseerd. Daardoor ontstond een grote mate van interactie tussen binnen en buiten, zowel fysiek als visueel en sociaal. Bewoners, toekomstige gebruikers van het gebouw en plaatselijke verenigingen werden van in het begin uitgenodigd om mee te denken over de nieuwe publieke ruimte.

Het nieuwe plein is gestructureerd in een grid met modules van 5 op 5 meter. Die modules zijn gebruikt als verharde open ruimten en als plantvakken. Twee grotere modules van 10 op 10 meter zijn ingericht als sport- en speelplekken. De beplanting, met o.m. bomen als meidoorn, kerselaars en paardenkastanjes, heesters als seringen en vaste planten waaronder herfstandemonen, geranium, lavendel en siergrassen, fungeert tegelijk als een visuele buffer en om hinderlijke geluiden van het verkeer te dempen.

Alle water van het plein wordt afgeleid naar de plantvakken, waar het langzaam kan insijpelen. Het overtollige water wordt via een drainagesysteem van het ene plantbed naar het andere gevoerd.

Volgens de jury van de Deense Landschapsprijs opent het plein zich naar de omliggende buurt op een ‘inclusieve, niet-verdelende manier’, wat niet evident is op een druk verkeersknooppunt. Het is volgens de jury een mooi voorbeeld van een multifunctioneel plein dat door jong en oud wordt gebruikt. De slimme spreiding van de beplanting zorgt voor diverse ruimten waar het aangenaam vertoven is. De jury looft ook de intelligente en duurzame manier waarop het regenwater wordt opgevangen.

  • Multifunctioneel-plein-Kopenhagen-

    Multifunctioneel-plein-Kopenhagen-

  • Multifunctioneel-plein-Kopenhagen-

    Multifunctioneel-plein-Kopenhagen-

  • Multifunctioneel-plein-Kopenhagen-

    Multifunctioneel-plein-Kopenhagen-

  • Multifunctioneel-plein-Kopenhagen-

    Multifunctioneel-plein-Kopenhagen-