BIG’s Copenhill energiecentrale met skibaan nadert oplevering

BIG’s Copenhill energiecentrale met skibaan nadert oplevering

Bjarke Ingels staat bekend om zijn frisse ideeën waarin hij verschillende programma’s combineert en daarmee tot nieuwe typen gebouwen komt.

Het plan om op de nieuwe energiecentrale in Kopenhagen een skibaan aan te leggen leek een stoute jongensdroom. Toch kreeg hij het voor elkaar en zal naar alle waarschijnlijkheid Copenhill in 2018 de deuren voor het publiek openen.

De energiecentrale voorziet duizenden huishoudens van warmte en stroom en verbindt zich met leisure functies aan de stad. De hypermoderne afvalverbrandingsoven is met een energie-efficiëntie van 99% dubbel zo efficiënt als zijn voorganger. De centrale zal 120.000 huishoudens van stadswarmte voorzien en 50.000 van stroom.

Bjarke Ingels Group kwam met het idee om op het dak van het enorme gebouw een kunstmatige skihelling te realiseren. De enorme benodigde hoogte wordt zo dubbel gebruikt met een publieke functie. Vanaf 85 meter hoogte kun je straks een blauwe, rode en zwarte piste naar beneden nemen, en eventueel via de hoogste klimwand van Denemarken weer omhoog. De verschijning van het gebouw lijkt daarom in niets op een gebruikelijke centrale, maar wordt een nieuwe landmark.

Zichtbare uitstoot

Om de CO2-uitstoot van het verbande afval zichtbaar te maken, kwam BIG op het idee om de uitstoot te visualiseren. De rook zou niet constant maar periodiek uit de schoorsteen moeten ontsnappen, in ringen van rook die zich aftekenen tegen de lucht. Voor dit idee zette het bureau een crowdfundactie op. Of het ook gerealiseerd wordt is nog niet duidelijk. De centrale is inmiddels in gebruik, de skibaan opent naar verwachting in de zomer van 2018.

Video's

BIG s Copenhill f2

 

 

 

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :
  (nl)
  (fr)

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel