OS 2018

architecture 03 ful

Hyundai-paviljoen Pyeongchang – Asif Khan Architects

Asif Khan ontwierp voor Hyundai een tijdelijk paviljoen op de Olympische Spelen in Pyeongchang in de allerdonkerste tint zwart die ooit is gecreëerd, Vantablack. De tint staat er om bekend maar liefst 99,9 procent van het licht te absorberen. Hierdoor krijg je het gevoel naar een zwart gat te staren of naar de black holes in het heelal dan dat je naar een gevel van een gebouw kijkt.

Vantablack is uitgevonden door Surrey Nanosystems en kan zo zwart zijn doordat ze op microscopisch niveau koolstofnanobuizen perfect naast elkaar hebben kunnen leggen. De ontwikkeling was primair voor wetenschappenlijke en militaire doeleinden. Asaf Khan is de eerste die het toepast in de architectuur. Op het gebied van kunst is er een kleine rel over Vantablack. Kunstenaar Anish Kapoor heeft de rechten voor het gebruik ervan vastgelegd waardoor hij de enige kunstenaar is die er mee mag werken. (Bron: Mixedgrill.nl).

Khan, die zichzelf omschrijft als een kastastronaut’, zegt in een interview met dezeen: “ik wilde de indruk wekken dat er een raam in de ruimte is gesneden”. Het is een preoccupatie van mij, een poging ervaringen te creëren die ons helpen begrijpen waar we nu als mens in het heelal staan, onszelf in het grote geheel te plaatsen. Ik ben geïnteresseerd in dat gevoel van het sublieme wanneer je het gordijn van de realiteit terugtrekt. Het is een andere manier om architectuur te ervaren.”

https://www.youtube.com/watch?v=xxkvKJmlyHQ

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :
  (nl)
  (fr)

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel