MUURmelaar

architecture 02 ful

MUURmelaar -de murmelende muur- is een architectonische  gevel die het gedrag van voorbijgangers anoniem waarneemt, en dit vertaalt naar een dynamisch landschap van klanken van intrigerende  tonen en ritmes.

Dit project tracht de architecturale ervaring van de gevel, het bewandelen van het gangpad ervoor, en de betekenis van het gebouw in de omliggende buurt op een zinvolle manier te vergroten. Deze interactieve architectuur vormt het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen het architectenbureau DMOA en de onderzoeksgroep Research[x]Design (RxD) van het Departement Architectuur aan de KU Leuven.

Context

Geïnspireerd door de wens om hun nieuw hoofdkwartier op een spannende manier te integreren in de buurt, besloot DMOA om op zoek te gaan naar een concept voor een ‘levende’ gevel: een gevel die in staat is om voorbijgangers te boeien, die aanleiding kan zijn om in contact te treden met buurtbewoners, en door haar betekenisvolle uitdrukking de buurt op een positieve manier kan karakteriseren. In samenwerking met onderzoeksgroep Research[x]Design (RxD) werd er geëxperimenteerd om een authentieke en voor architectuur relevante manier van expressie te ontwikkelen, welke in staat is om eigenschappen van fysieke materialen in een gevel om te vormen tot een dynamische atmosfeer. Deze uitdaging werd het onderwerp van de master thesis van burgerlijk ingenieur-architect student Maarten Houben, wie onder nauwe begeleiding van prof. Andrew Vande Moere (KU Leuven) in staat was om een permanente interactieve façade te ontwikkelen. Naast de conceptuele en technologische implementatie, zijn deze onderzoekers ook geïnteresseerd in het meten van de werkelijke impact van de responsiviteit van deze façade.

Collectieve ervaring

Het concept van MUURmelaar is diep geworteld in architecturale argumentatie. De interactieve façade verbindt de pulserende drukte van de ring van Leuven met de perplexe stilte en de natuur van het achterliggend Ruelenspark. Nietsvermoedende voorbijgangers worden verrast met een klankspel van intrigerende geluiden, welke zich onmiddellijk blijken aan te passen aan de snelheid en richting van hun bewegingen. Het doorwandelen van een banaal pad wordt onverwacht een spannende belevenis, welke de aanleiding kan worden om te ontdekken, te overleggen of te experimenteren in dialoog met de architectuur. De ruimtelijke beleving wordt verrijkt met de dimensie van tijdelijkheid, die de reeds aanwezige architecturale kwaliteiten versterkt, zoals de gebruikte materialen (aangestampt beton en kastanjehout), het ritme van de ramen, de schaal van de hoge gevel, of het semi-private atmosfeer van het pad.

Integratie in architectuur

Na tal van creatieve experimenten werd besloten om de opvallende houten raamkaders te interpreteren als architecturale ‘instrumenten’. In elk van de zeventien raamdorpels werd een verend houtblokje bevestigd dat wordt aangeslagen door een in de dorpel onzichtbaar geïntegreerd, elektronisch gestuurd hamertje. Een camera registreert op een anonieme manier de bewegingen van voorbijgangers en vertaalt deze in een responsieve geluidslandschap, bestaande uit unieke combinaties van houtklanken met verschillende tonen en ritmes.

Wetenschappelijke relevantie

Moderne technologieën stellen architecten in staat om ruimtelijke aspecten op een dynamische manier te veranderen. Momenteel wordt deze mogelijkheid veelal gebruikt voor functionele doeleinden, zoals voor het optimaliseren van verwarming, ventilatie of verlichting naargelang menselijke comfort vereisten. Gemotiveerd door recente wetenschappelijke inzichten over hoe kwaliteitsvolle architectuur de menselijke gezondheid, productiviteit en welzijn positief kan beïnvloeden, stellen we ons de vraag hoe een meer responsieve architectuur een anticiperende en faciliterende rol kan spelen in het beïnvloeden van de ruimtelijke ervaring. In deze context onderzoekt RxD momenteel de impact van MUURmelaar op verschillende schaalniveaus en categorieën van gebruikers.

https://vimeo.com/258859930

 

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :
  (nl)
  (fr)

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel