UNStudio wint prijsvraag in Melbourne met ontwerp ‘Green Spine’

architecture 01 ful

Het ontwerp ‘Green Spine’ van UNStudio en Cox Architecture is geselecteerd als winnend ontwerp in de prijsvraag Southbank by Beulah.

Het hoogbouwproject zal in het centrum van Melbourne worden uitgevoerd. Dit nieuws werd vandaag bekend gemaakt door vastgoedontwikkelaar Beulah International.

UNStudio en Cox Architecture werkten samen aan het ontwerp van de ‘Green Spine’ in Melbourne. Het ontwerp werd door de zeven leden van de jury verkozen boven dat van MVRDV, OMA, BIG, Coop Himmelb(l)au en MAD. Ben van Berkel noemt het een enorme eer dat het voorstel van UNStudio is verkozen boven deze zeer gerenommeerde collega’s. Het project van twee miljard Australische dollars wordt het hoogste van Australië.

Executive Director Adelene Teh van Beulah International prijst het team van UNStudio en Cox Architecture om hun ‘gedurfde, maar doordachte aanpak’. Over het ontwerp zegt zij: “Op straatniveau toont het voorstel kwaliteiten die het publieke domein zullen transforemeren en Southbank naadloos op laten gaan in haar directe omgeving.”

Twee torens

Het ontwerp van UNStudio bestaat uit twee torens die via publiek toegankelijke laagbouw met elkaar verbonden zijn. De twee torens zijn van verschillend formaat. De hoogste toren is 356,2 meter hoog, de tweede 252, 2 meter. De hoogste toren heeft een volledige woonbestemming, op het dak bevindt zich een publiek toegankelijke botanische tuin. In de laagste toren worden een hotel en andere commerciële bestemmingen gehuisvest.

Green Spine

De leidraad in het ontwerp is de groene ruggengraat. Door de draaiende vorm van de torens ontstaan platforms, terrassen en veranda’s. Deze vormen het groene verticale netwerk van het gebouw, en verbinden de Southbank Boulevard met de botanische tuin op het dak. Door de ingreep ontstaat een wijds uitzicht over de stad. De woningen, kantoren en het hotel krijgen meer daglicht en toegang tot buitenruimten.

Ben van Berkel: “De Green Spine geeft de torens een wentelend, sculpturaal silhouet, maar het is ook een architectonisch element dat in één vloeiende beweging plaats biedt aan een veelheid aan functies.”

Van straatniveau naar hoogbouw

Het gebouw vormt een voortzetting van de openbare ruimte in Melbourne. De Southbank boulevard vloeit rechtstreeks over in de Green Spine. Het straatniveau wordt via trappen en platforms verbonden met het poppodium van het gebouw. Bezoekers worden langs een retail- en amusementsprogramma naar boven geleid, richting de openbare tuin bovenop het podium.

In het podium worden een marktplaats, retail- en amusementsruimten en een BMW experience centre ondergebracht. De ingang van de marktplaats is een open ruimte die uitnodigend is voor zowel bezoekers als bewoners. De retailruimten hebben hun eigen, unieke toegang tot balkons en terrassen, waardoor het winkelpubliek in contact komt met een omgeving die anders is dan een doorsnee winkelcentrum of winkelstraat.

Ben van Berkel: “De Australische opdrachtgever wil snel doorpakken nu de opdracht is gegund. Binnenkort start de eerste bouwvergadering. In 2020 worden de fundamenten gelegen. Daarna is de bouw naar verwachting binnen vijf jaar afgerond.”

https://vimeo.com/281931532

  • architecture-01-ful
  • architecture-02-ful
  • architecture-03-ful
  • architecture-04-ful

     

    • Aangemaakt op .

    Adressen

    België
    MediaXel
    Maria van Hongarijelaan 64
    BE - 1083 Brussel
    +32 (0)2 772 40 47
    +32 (0)2 771 98 01 (fax)

    Frankrijk
    MMG SAS
    55 avenue Marceau
    FR - 75116 Paris

    Contact

    Secretariaat : Pascale Cloots

    Advertenties :
      (nl)
      (fr)

    Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

    Social : Vincent de Puydt

    MediaXel bvba - © 2019 - 
    Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel