V&A Dundee opent deuren voor publiek

architecture 02 f

Het eerste designmuseum van Schotland is gehuisvest in een gebouw dat is ontworpen door Kengo Kuma. De Japanse architect vond zijn inspiratie voor het ontwerp in de kliffen langs de Schotse oostkust.

Dit resulteerde in een gevel met een complexe geometrie en horizontale gelaagdheid. De gevel is voorzien van ruim 2.460 geprefabriceerde betonnen panelen. In het midden van het gebouw is een grote horizontale ‘holte’ ontworpen. Met deze uitsparing wil de architect een visuele verbinding creëren tussen Union Street, die door het centrum van Dundee loopt, en de waterkant.

Met de klifachtige vormen van het gebouw en de holte die stad en natuur verbindt, zegt Kuma ‘een 21e-eeuws type culturele accommodatie’ te willen ontwerpen; een culturele accommodatie die in harmonie met en een integraal onderdeel van zijn omgeving en gemeenschap is. Dit stelt Kuma in de plaats van “het 20e-eeuwse type kunstmuseum dat was afgesneden van zijn omgeving.”

De foyer van het gebouw is een grote ruimte, bekleed met lokaal hout. De ruimte moet de uitstraling hebben van een ‘huiskamer’ voor Dundee, waar concerten en andere uitvoeringen kunnen worden gehouden. Het museum biedt verder tentoonstellingszalen, studio’s voor bezoekers en ontwerpers, een museumwinkel, café en een restaurant met een terras dat uitzicht biedt over de Tay.

Designcollectie

V&A Dundee is het enige ‘filiaal’ van het Victoria & Albert Museum, dat in Londen is gevestigd. De Schotse vestiging heeft een eigen directie en opereert zelfstandig, waarbij ze zich richt op permanente tentoonstelling van Schots design en tijdelijke exposities rond internationaal design.

De permanente tentoonstelling biedt, zo meldt V&A Dundee, circa 300 voorwerpen op het gebied van architectuur, engineering, keramiek, meubels, mode, juweelontwerp, textiel, videogames, zorg, et cetera. Tussen de zalen van de vaste opstelling is de Oak Room van Charles Rennie Mackintosh gereconstrueerd.

De 13,5 meter lange gelambriseerde ruimte is door Mackintosh oorspronkelijk ontworpen voor Miss Cranston’s Ingram Street tearooms in Glasgow in 1907. Ruim vijftig jaar geleden werd het interieurontwerp in honderden onderdelen opgeslagen; nu is het gerestaureerd en vormt de ruimte het middelpunt van het designmuseum.

V&A Dundee is een kernproject binnen de transformatie van de voormalige dokken van de stad. De complete herontwikkeling van de oude waterkant van Dundee is geraamd op 1 miljard Britse pond (1.130 miljoen euro).

Interieurbeelden

Daags voor de opening van het museum heeft V&A Dundee voor het eerst interieurbeelden van het gebouw naar buiten gebracht (zie foto’s en onderstaande video). Kengo Kuma is komende maandag in Amsterdam; daar geeft hij een uitverkochte lezing in de Zuiderkerk.

https://vimeo.com/284710327

 • architecture-01-ful
 • architecture-02-ful
 • architecture-03-ful
 • architecture-04-ful

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :
    (nl)
    (fr)

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel