Waddenbelevingspunt Den Oever van Knevel Architecten

architecture 03 f

In opdracht van gemeente Hollands Kroon heeft Knevel Architecten een bijzonder uitzichtpunt ontworpen; het Waddenbelevingspunt Den Oever is begin dit jaar opgeleverd. Recent is over de totstandkoming van het bouwwerk een video afgerond, die we hier graag laten zien.

Ten noorden van Den Oever ligt een kwelder, die veel bijzondere vogelsoorten trekt. Zomers is in dit gebied bijvoorbeeld de grootste lepelaarkolonie van Europa te vinden. Daarnaast is dit een van de donkerste plekken van Nederland, waardoor je hier ook de sterrenhemel goed kunt bekijken.

Gemeente Hollands Kroon wilde rondom de kwelder een voorziening realiseren voor vogelaars in het bijzonder en voor het ervaren van de natuur in het algemeen. Knevel Architecten ontwierp een eenvoudig bouwwerk dat zowel beschutting tegen de ruwe omstandigheden als een onbelemmerd zicht op de omgeving – zowel rondom als omhoog – biedt.

Offshore

De constructie is geïnspireerd op de offshore-industrie; het betreft een zogeheten 'monopile', een funderingsconstructie die gebruikt wordt voor windmolenparken. De inspiratiebron heeft ook geleid tot de kleur geel, evenals de zichtbare boutverbindingen en de roosterplatforms.

Het Waddenbelevingspunt staat iets vanaf het vasteland en is bereikbaar via een passerellle. Twee ronde schijven vormen de vloeren. Het bovenste platform is te bereiken via een trap langs de constructieve kern.

Vanaf de ronde platforms kan de bezoeker volledig rondom kijken. Op de platforms zijn panelen geplaatst met informatie over de vogels, de Waddenzee en de sterrenhemel. Ook is er een telescoop waarmee onder andere de Lepelaarkolonie op de Leidam bekeken kan worden.

Houten lamellen

Aan de staalconstructie zijn lamellen van douglas-hout toegevoegd. Ze bieden bezoekers enerzijds bescherming tegen weersinvloeden, anderzijds een basis voor het uitkijken: men kan op de lamellen leunen, ze als statief voor camera of verrekijker gebruiken of erachter schuilen om ongezien naar de vogels te turen.

Het hout, geleverd door Staatsbosbeheer, is onbehandeld en zal na verloop van tijd de weersinvloeden laten zien.

Realisatie

Het bouwwerk is volledig in de werkplaats geprefabriceerd, vervolgens per binnenvaart naar Den Oever getransporteerd en binnen een week op locatie gemonteerd. “Dat betekende een minimale belasting voor omgeving, de vogels en de gebruikers”, aldus Knevel Architecten.

Het proces van ontwerp tot realisatie is vastgelegd in een film, gemaakt door Leonard Fäustle en Johannes Abeling. De film schetst het contrast tussen natuur en staalproductie, tot aan het resultaat: een bouwwerk met een minimale footprint voor een maximale natuurbeleving.

https://vimeo.com/301609933

  • architecture-01-f
  • architecture-02-f
  • architecture-03-f

     

    • Aangemaakt op .

    Adressen

    België
    MediaXel
    Maria van Hongarijelaan 64
    BE - 1083 Brussel
    +32 (0)2 772 40 47
    +32 (0)2 771 98 01 (fax)

    Frankrijk
    MMG SAS
    55 avenue Marceau
    FR - 75116 Paris

    Contact

    Secretariaat : Pascale Cloots

    Advertenties :

    Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

    Social : Vincent de Puydt

    MediaXel bvba - © 2019 - 
    Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel