Best Tall Building 100-199 meters

architecture 03 f

Het gebouw van het Europees Octrooibureau in Rijswijk (NL), een ontwerp van Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten, heeft een internationale architectuurprijs ontvangen. Dit gebeurde tijdens de ceremonie van de Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) in Shenzhen, China

Toelichting CTBUH – De CTBUH had het nieuwe EOB-gebouw vorig jaar al gerangschikt onder winnende projecten in de categorie “Best Tall Building 100-199 meters”, waardoor het zich kwalificeerde om mee te dingen tijdens het evenement in Shenzhen. Tijdens het evenement worden internationale nieuwe toetreders in verschillende categorieën beoordeeld.

Om voor een award in aanmerking te komen moeten bouwprojecten een significante bijdrage leveren aan verbeteringen van hoge gebouwen in stedelijke omgevingen. Duurzaamheid is hierin het belangrijkste focusgebied. Van elk project wordt verwacht dat het zo min mogelijk impact heeft op de natuurlijke omgeving, een positieve invloed op omwonenden en een economische vitaliteit voor de inzittenden en gemeenschap.

De slanke toren is 170 meter hoog, 156 meter lang en slechts 24,7 meter breed. Het heeft verschillende opmerkelijke functies: de dubbele glazen gevel huist hangende tuinen met 300 verschillende soorten planten en de holte tussen deze gevels zorgt voor frisse lucht in de slimme ventilatie en het klimaatsysteem. Volgens de oorspronkelijke ontwerpbriefing moest het gebouw 20 procent energie-efficiënter zijn dan de door Nederland gestelde limieten om te voldoen aan de EU-wetgeving. Op het dak bieden fotovoltaïsche zonnepanelen een bron voor duurzame energie. Een watervoerend systeem voor opslag van thermische energie vermindert primaire energieconsumptie en gerelateerde CO2-emissies.

De constructie begon in 2014 en vier jaar later werd het gebouw geopend door Koning Willem-Alexander. In september en oktober 2018 werd het personeel overgeplaatst naar hun nieuwe kantoor, waardoor patentonderzoekers, juristen en ondersteunende teams op één plek werden ondergebracht.

Het bouwproject in Rijswijk is volledig zelf gefinancierd en vormt daarmee de grootste investering die het EOB in Nederland heeft gedaan. Ongeveer 2.000 mensen werken in het gebouw waar een geavanceerde technische infrastructuur patentonderzoekers helpt bij de implementatie van het Europese patentverleningsproces. Ook uitvinders en hun wettelijke vertegenwoordigers profiteren wanneer ze mondelinge casebehandelingen bijwonen die bij de beoordeling van hun patentaanvraag horen. Vorig jaar werden ongeveer 3.000 van dit soort procedures gehouden bij het EOB in Rijswijk.

https://www.youtube.com/watch?v=7Eu6aMyS9Ww

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel