Scheperschuur Hollandsche Rading

architecture 01 f

MONK architecten:  ‘’Een privé huis gelegen in de bossen bij Hollandsche Rading. Beperkt door de kavel en bestemmingsplan bleek al gauw dat het een uitdaging was om hier een fijn woonhuis te maken.

Al schetsend en door veel maquettes te maken waarbij we al vouwend de optimale vorm hebben ontdekt kwamen we tot de ultieme vorm en verhouding. Op elke gevel raken we drie meter gootlijn aan en vouwen dan het dak naar 10 meter. Origami vouwkunst als oplossing voor de Hollandse regelgeving. Ruimte maken waar je die nodig hebt. Zo is het zelfs mogelijk dat er een extra kamer in de nok van 10 meter kon worden gemaakt. Het kraaiennest. Vanuit hier kijk je prachtig door de bomen heen. Elke gevelopening is van binnen en van buiten uit ontworpen. Welke functie ligt er achter het raam en wat valt er in het bos te beleven.

De grote puien incl. taatsdeuren knikken ten opzichte van de hoofdgevel waardoor er een overdekte veranda ontstaat die in de zomer tegelijkertijd voor schaduw zorgt schaduw voor de terug liggende begane grond. Het ontwerp zoekt de bescheidenheid van een moderne schuur in het bos. Traditioneel volledig gemaakt van hout. Een gebouw wat opgaat in de natuur. Op een gepolijste betonvloer na en natuurlijk het glas in de gevels, is alles van hout gemaakt. De buitengevels zijn geheel in Platowood, gekookt en geperst hout, uitgevoerd. De binnengevels met Douglas houten planken van eigen bomen. Op locatie gezaagd en gedroogd.

De aannemer mag in deze niet worden vergeten. Mede dankzij het vakmanschap van zijn medewerkers is dit huis bijna als een meubel gebouwd. Met oog voor het detail. Soms beter dan wij zelf hadden getekend. Duurzaam, circulair en ook energie neutraal. Het huis wordt verwarmd middels een luchtwarmte pomp en van energie voorzien door PV-panelen.” Foto's: Peter Cuypers

 • Genomineerd voor BNA Beste gebouw van het jaar 2019
 • Categorie Particuliere Woonbeleving

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f
 • architecture-05-f

   

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel