Freebooter

architecture 01 f

Freebooter is het eerste woningbouwproject van het Amsterdamse architectuur- en ontwerpbureau GG-loop. Het gebouw, gelegen op Zeeburgereiland in Amsterdam, bestaat uit twee twee-slaapkamerappartementen van elk 120 m2.

Het uitgangspunt voor het project was het maritieme verleden van Nederland. Tot 1910 lag Zeeburgereiland nog onder water en was het IJ de belangrijkste doorgang voor schepen die kwamen aanleggen in de haven van Amsterdam.

De belangrijkste gebruikte materialen zijn hout, staal en glas, zoals bij een schip. De plattegrond van elk appartement, die verwijst naar de indeling van een schip, is organisch en vloeiend, met getrapte ruimtes die zijn ontworpen om te omhullen en zich te ‘ontvouwen’ terwijl je er doorheen gaat.

Een van de belangrijkste kenmerken van Freebooter is het gebruik van licht. Omdat het licht in elk huis elke minuut van de dag en zelfs per seizoen verandert, deed Garziano een studie naar de lichtomstandigheden door het hele jaar om de optimale vorm en positionering van de lamellen te creëren. De parametrische gevel maakt een optimale lichtverdeling mogelijk en zorgt tegelijkertijd voor een gepast niveau van privacy.

De hybride structuur is gemaakt van kruislaminaathout (CLT) en staal en werd geprefabriceerd, wat een uitzonderlijk snelle bouwtijd van drie weken voor de vier verdiepingen mogelijk maakte.

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f
 • architecture-05-f

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel