Structuur zonder muren

architecture 01 f

In de Californische woestijn in Joshua Tree rijst een ruim 4.600 vierkante meter groot huis op dat iets weg heeft van een gordeldier in zijn natuurlijke habitat. High Desert House werd ontworpen in de jaren 80 door architect Kendrick Bangs Kellogg. Een verbazingwekkend voorbeeld van organische architectuur.

De Amerikaanse architect Kendrick Bangs Kellogg staat bekend om zijn grensverleggende, organische architectuur die ook wel omschreven wordt als zo levendig dat het lijkt te ademen. Zijn gebouwen zijn studies van gelaagde, gesegmenteerde en ontvouwbare ruimtes. Zoals het verhaal gaat, kreeg Kellogg in 1984 een brief van de kunstenaars Jay en Bev Doolittle waarin geschreven stond dat ze een zeer interessante, maar nogal onconventionele bouwplaats gekocht hadden in Joshua Tree, Californië en of hij daar een ontwerp voor kon uitwerken. Kellogg was geïntrigeerd door de vraag en na een bezoek aan het koppel en hun 10 hectare grote bouwgrond die bedolven zat onder de rotsen nam hij het project op zich. Hij kreeg carte blanche en dat leidde een van de meest opvallende organische woningen ooit.

High Desert House is zo ontworpen dat het zich lijkt te camoufleren tussen de hoog opgestapelde rotsen in de woestijn. 20 jaar duurde het vooraleer het volledig af was. De structuur heeft geen muren, maar 26 gietijzeren ruggenwervels die opstijgen als zuilen en bovenaan uitwaaieren tot een dak. Een plafond kan je het niet noemen. De betonnen zuilen komen als het ware samen als twee handen die bijna in elkaar verstrengelen. Tussen het ‘bijna’ en het ‘verstrengelen’ zitten brede, gezandstraalde glaspanelen die de ruimte overdag voorzien van zonlicht en ’s nachts van een onvoorstelbare sterrenhemelen. Elke zuil zit minstens zeven meter in de grond ingebed om stabiliteit te garanderen. Binnenin worden de ruimtes van elkaar gescheiden door grote, gewelfde betonnen pilaren en vloeien naadloos in elkaar over.

Het interieurontwerp is van de hand van John Vugrin. De ambachtsman die veel van de ingewikkelde details op maat heeft gemaakt voor de vijf verschillende niveaus binnenin. Het interieur moest hetzelfde buitenaardse karakter uitstralen als de buitenkant, daarom bouwde Vugrin tafels en legplanken die vanaf de vloer naar het plafond wentelen. Voor het keukenblad werkte hij met gepatineerd metaal. Behalve een aantal stoelen en zetels werd elk meubelstuk verwerkt in de muren. Daarnaast werd elk oppervlak dat je ziet in de woning bewerkt, ingelegd of gestructureerd met natuurlijke materialen zoals staal, mahoniehout en glazen tegels.

imagicasa.be/nl

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f
 • architecture-05-f

   

   

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel