Noorwegen wil ’s werelds eerste drijvende tunnel bouwen

architecture 01 f

In de jaren vijftig stelde Erik Ødegård, een ingenieur bij het Noorse agentschap voor wegenbeheer, een drijvende onderwatertunnel voor om de fjorden over te steken.

Zeventig jaar later wordt zijn wens misschien wel werkelijkheid. Het land is van plan drie dergelijke infrastructuren te bouwen om Denemarken met Noorwegen te verbinden via een onderwatersnelweg.

De Sognefjord is de langste fjord in Europa. Voor toeristen is het met zijn watervallen en rivieren een van de mooiste wandelingen in Noorwegen. Maar het is ook een onoverkomelijke grens voor duizenden automobilisten. Ze worden gedwongen om lange omwegen te maken of te wachten tot er een veerboot passeert. Een traject dat minimum 21 uur kan duren.

De Noorse regering heeft daarom in 2016 besloten om een volledig project met onderwatertunnels en -bruggen te lanceren. Om de wateren van de fjorden met elkaar te verbinden, zullen twee betonnen buizen op een diepte van 30 meter ondergedompeld worden. Op die manier ondervinden ze het effect van de golven niet en zijn ze ook geen belemmering voor het maritieme verkeer. Deze tunnels zouden ofwel door zwevende pontons worden vastgehouden ofwel door stalen kabels die in de bodem van de fjord worden vastgezet. Deze brug, die bijna 8 fjorden zou overschrijden, zou mogelijk de langste drijvende brug ter wereld zijn. Een project dat ongeveer 35 miljard euro zou kosten en niet voor 2050 voltooid zou moeten zijn.

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel