Zo eenvoudig als een puzzel

architecture 01 f

Wetenschappers van verschillende pluimage aan de Universiteit van Stuttgart onderzoeken al een aantal jaren hoe de natuur en robotica kunnen helpen bij het ontwerpen van lichtgewichtconstructies.

In 2019 konden bezoekers tijdens de Bundesgartenschau in Heilbronn (BUGA) verschillende lichte constructies ontdekken, waaronder een houten paviljoen waarin verschillende concerten plaatsvonden. Op het eerste gezicht valt het gebouw met zijn ongeveer 500 m2 bruikbare oppervlakte niet alleen op door zijn organische vorm, maar ook door het idee van lichtheid dat het uitstraalt. En het is niet alleen maar een indruk: de dragende schil van het paviljoen, die een kolomvrije overspanning van 30 m bereikt, weegt slechts 38 kg/m2.

Gesegmenteerde houtkoepels

Plaatstructuren zijn een bijzonder fascinerend fenomeen in de natuur. Zowel ICD als ITKE doet diepgaand onderzoek naar het computergebaseerd ontwerpen, construeren en fabriceren van gesegmenteerde houtkoepels op basis van biologische principes. Het programma is onderdeel van het Integrative Technologies & Architectural Design Research (ITECH) van de faculteit van Architectuur en Stedenbouwkundige Planning.

www.icd.uni-stuttgart.de

 

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Vertegenwoordiging Italië
Casiraghi Global Media srl
Via Cardano 81
IT - 22100 Como - Italia
+39 031261407

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Podcast en webinars : Lylian Kubiak

Social Media : Vincent de Puydt

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

Social

MediaXel bvba - © 2022 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel