‘Capaciteit 1.5: verkenningen over contactloze stedenbouw’
MVRDV NEXT, de technische taskforce van MVRDV, kondigt een nieuwe achtdelige videoserie aan waarin de ruimtelijke vereisten van het post-coronavirus worden onderzocht en hun effecten op verschillende schaalniveaus, van de individuele persoon tot de planeet.
Onder de noemer ‘Capaciteit 1.5: verkenningen over contactloze stedenbouw’ worden de video’s de komende weken met regelmatige tussenpozen uitgebracht. Het initiatief is gestart om de vele vragen en uitdagingen waarmee we in de nabije toekomst worden geconfronteerd, te belichten.
Nu geleidelijk de ergste effecten van de COVID-19 pandemie beheersbaar worden overwegen landen over de hele wereld na een lange periode van sociale afstands- en lockdownmaatregelen hun volgende stappen. De meeste landen doen aanbevelingen om mensen een afstand van 1,5 tot 2 meter van elkaar te houden en, met de vrees voor een tweede golf van de pandemie en nog veel onderzoek naar een mogelijk vaccin, is dit waarschijnlijk een standaard die blijft bestaan, op de een of andere manier, nog maanden en mogelijk jaren.
Rimpeleffect
De gebouwde omgeving is gebaseerd op de schaal van het menselijk lichaam en we zijn allemaal net 1,5 meter breder geworden. Deze nieuwe norm verandert de impact van een individueel lichaam, dit creëert een rimpeleffect van verandering door alle schalen heen. Geïnspireerd door de baanbrekende video ‘Powers of Ten’ uit 1977 van Charles en Ray Eames, zal MVRDV’s ‘Capacity 1.5′ dit rimpeleffect op verschillende schaalniveaus bekijken, van de schaal van het individu tot de schaal van de hele planeet. Deze aanpak leidt terug naar MVRDV’s klassieke publicatie KM3: Excursions on Capacity, waarbij de capaciteiten van onze gebouwen, onze steden en onze wereld onder deze nieuwe omstandigheden effectief opnieuw worden onderzocht.
- Aangemaakt op .