"Geboren door een oven"

architecture 02 f

Architect: Studio Zhu-Pei

Het Imperial Kiln Museum van Studio Zhu-Pei is geïnspireerd op historische Chinese keramische ovens

Het museum is gelegen in het centrum van het historische gebied, grenzend aan de ruïnes van de keizerlijke oven. Genesteld tussen keramische ateliers die dateren uit de Ming- en Qing-dynastieën, haalt het museum inspiratie uit de speciale vormen van de ovens, waardoor galerieruimten ontstaan uit een reeks hand gewelfde constructies.

Volgens Studio Zhu-Pei werd de stad Jingdezhen "geboren door een oven" en steeg hij in de loop van duizenden jaren op tot economische welvaart door het creëren van hoogwaardige, slanke porseleinen stukken. Als symbolen van deze welvaart hebben de resterende workshops belangrijke culturele en historische waarde voor de stad. Het museumontwerp van Studio Zhu-Pei is daarom respectvol voor deze context, met een relatief laag profiel dat bezoekers aanmoedigt om naar de stad te kijken, met directe zichtlijnen naar belangrijke monumenten zoals de pagode van de Tang-dynastie.

In plaats van de aandacht te trekken door omvang en schaal, onderscheidt het museum zich door de samenstelling, rotatie en verzameling van individuele volumes en gewelven. Het arrangement breekt bewust met het bestaande stedelijke weefsel om de omgeving te activeren en bezoekers van de tentoonstellingsruimtes een onverwachte ervaring te bieden.

"Gewelven van het museum weerspiegelen opgegraven overblijfselen, terwijl de helft van het volume ondergronds blijft. Het creëert verbindingen, zowel fysiek als spiritueel, tussen de bovengrondse en ondergrondse; heden en geschiedenis. Het museum leidt bezoekers naar ovens, naar ruïnes en terug naar de tradities en cultuur van de lokale geschiedenis. De vorm is eenvoudig en primitief, maar vol kracht. In stilte en licht worden mensen aangemoedigd om, door de eerlijkheid van de architectuur, de geschiedenis en cultuur te voelen. We verwachten dat bezoekers een kans krijgen om opnieuw stil te staan bij de relatie tussen deze stad en haar ovens, haar verleden en haar toekomst, "aldus de architecten.

Studio Zhu-Pei hoopt ook dat het museum zal dienen om wereldwijde aandacht te schenken aan Jigndezhen, zowel om het bewustzijn van de rol van de stad in de geschiedenis van keramiek te vergroten, maar ook om de stad ten goede te veranderen.

"Een enkel museum is in staat om een hele stad te veranderen. Het historisch museum van China is op weg naar het voortzetten van de cultuur van China, het vertellen van de geschiedenis en de cultuur van Jingdezhen aan de wereld, en het brengen van nieuw leven en evenementen naar de stad."

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f
 • architecture-05-f

   

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel