Digitaal kantoor

architecture 01 f

Architect: OMA

OMA heeft voor uitgeverij Axel Springer een nieuw gebouw ontworpen op de campus in Berlijn. Vier jaar na het begin van het ontwerp heeft de Duitse persgigant (Bild, Die Welt…) al haar redacties verhuisd naar dit nieuwe zenuwcentrum.

OMA:  “Axel Springer maakte de overstap. Het geniale is dat het een goedkope, fysieke, hyper-toegankelijke belichaming is van complexe collectieve inspanning, waarvoor het digitale tot dusver geen equivalent heeft kunnen vinden. Architectenbureaus zijn vergelijkbaar met kranten omdat ze complexe assemblages en selecties produceren uit radicaal verschillende informatiebronnen.

Collectieve intelligentie

Als architecten hebben we de voordelen ervaren: snelheid, precisie, soepelheid. Maar we hebben ook een cruciaal gevolg gehad: de relatie tussen de werknemer en zijn computer, die hem isoleert in een bubbel van introverte prestaties, ontoegankelijk voor een collectief overzicht.

In de klassieke redactiekamer, gedomineerd door rokende, typerende journalisten, was elke bewoner zich bewust van het werk en de vooruitgang van zijn collega’s en van het gezamenlijke doel: een enkel nummer, met de deadline als gelijktijdige vrijlating. In het digitale kantoor worden door aandachtig naar een scherm te staren alle andere vormen van aandacht gedempt en ondermijnt daarmee de collectieve intelligentie die nodig is voor echte innovatie.

Daarom hebben we een gebouw voorgesteld dat het werk van individuen rijkelijk uitzendt voor gedeelde analyse. Het nieuwe kantoorgebouw heeft een centraal atrium dat uitkomt op de bestaande Springer-gebouwen, als het hart van de Springer-campus.

Terrassen

Het ontwerp is ontwikkeld rond een reeks terrasvloeren die samen een digitale vallei vormen. Elke verdieping bevat een overdekt deel als traditionele werkomgeving, dat vervolgens op de terrassen wordt blootgelegd. Halverwege het gebouw wordt de vallei gespiegeld om een ​​driedimensionale luifel te genereren.

De gemeenschappelijke ruimte, gevormd door de onderling verbonden terrassen, biedt een alternatief voor de formele kantoorruimte in het vaste deel van het gebouw, waardoor een ongekende uitbreiding van verschillende werkplekken mogelijk is: een gebouw dat alle vraagtekens van de digitale toekomst kan absorberen.

Axel Springer Campus toegankelijk voor publiek

Het publiek kan het gebouw op drie niveaus ervaren: de lobby op de begane grond, de vergaderbrug en de bar op het dak. De ontmoetingsbrug is een uitkijkplatform van waaruit de bezoekers getuige kunnen zijn van het dagelijks functioneren van het bedrijf en hoe het evolueert. De begane grond staat open voor de stad en bevat studio’s, evenementen- en expositieruimtes, kantines en restaurants.

Het gebouw komt te liggen tegenover het bestaande hoofdkantoor van Axel Springer aan de Zimmerstrasse, een straat die voorheen Oost- en West-Berlijn scheidde, op een van de belangrijkste locaties van de stad. »

   

  Architect: OMA

   

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel