Kartonnen kunst van Eva Jospin

architecture 01 f

Van 13 maart tot en met 19 september 2021 is er in het Noordbrabants Museum in Den Bosch een expositie met het werk van de Franse kunstenaar Eva Jospin. 

De ster van Eva Jospin is heel snel rijzende en dat komt vooral door de monumentale werken van karton die op sprookjesachtige werelden lijken. Je ziet bossen, tempels, ruïnes en grotten. Het knappe is dat het allemaal gemaakt is van doodgewoon karton, een materiaal dat je regelmatig ziet in de kunst, maar niet op deze grootse en indrukwekkende manier.

Ondanks de vaak enorme afmetingen van het werk van Jospin is er ook veel aandacht voor detail. Wie inzoomt op de installaties, ziet dat ze het karton op enorm veel verschillende manieren bewerkt, waardoor het steeds een andere structuur krijgt. Op deze manier weet ze heel goed bomen, stenen en planten na te bootsen. Als kijker kun je niets anders dan verdwalen in deze fantasiewereld.

Kwetsbaar

Tegelijkertijd heeft het karton ook iets fragiels en vergankelijks. Hiermee toont Eva Jospin hoe kwetsbaar de wereld om ons heen is, maar het laat ook zien dat je met een materiaal dat nagenoeg geen esthetische waarde heeft toch iets heel moois kunt maken. Je moet alleen maar op het idee komen en dit vervolgens uitwerken. Iets dat Eva Jospin op geniale wijze doet.

Eva Jospin (Parijs, 1975) is een beeldend kunstenaar met een achtergrond in architectuur, een interesse die duidelijk zichtbaar is in haar werk. In 2015 won ze de Prix de l’Académie des Beaux-Arts. Eva Jospin realiseerde monumentale installaties in heel Frankrijk: op de Cour Carrée in het Louvre, het Domaine de Trévarez in Chaumont-sur-Loire, in de Beaupassage in Parijs, op de Biënnale voor Landschap en Architectuur in Versailles en op Voyage, een tentoonstelling van openbare beeldhouwkunst in Nantes. Internationaal had zij succesvolle tentoonstellingen in Museum Pfalzgalerie Kaiserslautern, Palazzo Dei Diamanti te Ferrara en Grand Palais en Manufacture des Gobelins in Parijs.

Eva Jospin: Paper Tales

 • Van 13 maart tot en met 19 september 2021
 • Noordbrabants Museum
 • Verwersstraat 41
 • 5211 HT ‘s-Hertogenbosch
 • Dinsdag t/m zondag: 11 tot 17 uur
 • Maandag gesloten

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f
   

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel