De houten stad

architecture 03 f

De eerste houten stad is nu geplanned in Weesp (NL) op een stuk grond 6 ha.De Houten stad is geen oude wijn in nieuwe zakken, maar oude wijn opnieuw gebotteld.

In Nederland kunnnen meer houten steden helpen het woningtekort op te lossen. dus niet alleen in Weesp wanneer 5% landbouwgrond zinvol hergebruikt wordt en 5 % ongebruikte grond in een bos getransformeerd wordt.

De houten stad in Weesp  is revolutionair omdat ze de ondergrond intact laat ,een bos plant en Off Grid is qua stroomvoorziening.Het is oude wijn omdat de goede aspecten van oude woonconcepten worden herbeleefd en de cementen draaitrommels met bijbehorende vernieling van de bodem geen kans meer geeft.

“Een community baserend op een coop ( het nieuwe systeem wat lang weg was)  ziet wonen en werken als een eenheid ,Het schept een woonomgeving voor mensen ,die meer willen dan voldoende m2 of een goede investering. De houten huizen zijn speciaal ontworpen voor bewoners  die tot 110 m2 voldoende vinden. Het zijn iconische ontwerpen waarbij moderne esthetiek een grote rol speelt. De huizen zijn vaak volledig of ten dele Off Grid

We geven bv digitale Cryptoweespers uit waarmee onderlinge diensten ingekocht kunnen worden en die in Amsterdam en Weesp in aangesloten winkels  10% tot 20% korting kunnen geven. Deze digitale crypto schept hopelijk ook een band en wordt betaald uit de deelnemersbijdrage. Onderlinge diensten kunnen ermee verrekend worden vergelijkbaar met de Sardex op Sardinie.Het center kan ook speciale dingen organiseren zoals muziekoptredens.

Het is nu echt aan de tijd een andere weg te kiezen en de 8 uurige  werkdag op kantoor vaarwel te zeggen. De digitale samenleving vraagt andere vaardigheden: een bankemployee werkt nu vanuit huis en dat gaat niet meer veranderen.In Amsterdam krimpen veel grote bederijven in met hun kantoortuinen. Thuiswerken gaat nooit meer verdwijnen. Voor hen is er de Houten stad en het communitycenter voor extra diensten binnen handbereik.

Bekijk een traditionele bouwplaats, in Weesp maar ook elders hoef je niet lang te zoeken.eerst wordt er zand op het land gespoten zodat al het leven onder het zand afsterft. Je bouwt kortom op een kerkhof.Daarna komen grote betonnen mixers in auto's aangereden die luid brullend cement storten.Het is allemaal niet nodig: Een fundament kan ook op schroefpalen. wanden kunnen van Accoyahout en electricteit kan opgeslagen worden in batterijen. Je hoeft het land niet te ontwrichetn. Houtbouw is oersterk, goedkoop en niet vervuilend. De huizen zijn wel kleiner tot ca 110m2 daarentegen extreem goed geïsoleerd en misschien vindt een enkeling ze ook mooi. Een criterium wat lange tijd verdwenen leek uit de woningmarkt.

Wanneer hout volledig doorbreekt als bouwsubstantie in navolging van hoogbouw met hout zoals het gebouw Haut aan de Amstel dan verlangt iedereen misschien weer terug naar vervuilend beton wat tenminste goedkoop leek.een horrorscenario.De speciale OffGrid apparatuur die we gebruiken is in ieder geval niet duur.

De Houten stad is een concept wat ook op andere plaatsen in Nederland een weg uit de woningnood kan wijzen wanneer wewoningbouw  meer specificeren in bestemmingsplannen bv. op landbouwgrond of exweides mogen wel biobased woningen van hout maar geen betonbouw.”

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Vertegenwoordiging Italië
Casiraghi Global Media srl
Via Cardano 81
IT - 22100 Como - Italia
+39 031261407

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Podcast en webinars : Lylian Kubiak

Social Media : Vincent de Puydt

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

Social

MediaXel bvba - © 2022 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel