Skip to main content

Het vleugelvormige gebouw

Het nieuwe BORA gebouw in Herford is al van ver te zien. Het is een 100 meter lange en 13,5 meter hoge vleugel van staal en glas die boven de grond lijkt te zweven op filigrane stalen balken. Het gevoel van dynamiek is haast adembenemend, vooral onder de zuidelijke gevel, die onder een hoek van 42 graden staat en uitkijkt op de rijksweg.

Oprichter Willi Bruckbauer wilde dat het nieuwe gebouw in Herford uniek en zijn tijd vooruit zou zijn. Hij besloot er geen architectuurwedstrijd van te maken, maar in plaats daarvan deed hij een beroep op Peter Lorenz, met wie hij in het verleden al enkele interessante bouwprojecten had gerealiseerd: “Peter, inspireer mij met een voorstel dat nog nergens ter wereld bestaat.” Met zijn architectuurbureau LORENZATELIERS, met vestigingen in Wenen, Innsbruck en Triëst, had hij samen met Bruckbauer al de BORA vestiging in Niederndorf (AT) en het BORA-kantoorgebouw in Raubling (DE) ontworpen, en daarom nam hij de uitdaging graag aan. “Niets motiveert me meer dan de kans om ongewone oplossingen te realiseren in plaats van alledaagse architectuur, en om daarbij het vertrouwen te krijgen van een moedige klant,” zegt Peter Lorenz.

Van de in totaal tien voorstellen die hij voor het nieuwe gebouw in Herford presenteerde, kwam het vleugelvormige gebouw, dat in deze vorm al duidelijk zichtbaar is als je vanaf de rijksweg B 239 de stad in rijdt, uiteindelijk als favoriet uit de bus.

De technisch zeer ingewikkelde constructie is gebaseerd op een draagconstructie van tien meter hoge stalen frames in de vorm van een ruit met afgeronde hoeken, die op een hoogte van ongeveer drie meter boven de grond lijkt te zeven. De lange structuur van bijna 100 meter die zo is ontstaan, heeft een gevelconstructie van gegalvaniseerde stalen platen met perforaties van verschillende grootte en (deels gekleurde) glazen elementen die het gebouw zijn ritmische uiterlijk en hightechgevoel geven. Uitzicht en inkijk zijn mogelijk en gewenst – de gedeeltelijke transparantie van de gevel weerspiegelt het streven om het gebouw te verbinden met de omgeving en een dialoog te creëren tussen voorbijgangers en mensen die het gebouw bewonderen.

Het team van Werkraum Ingenieure heeft grondig geanalyseerd hoe de constructie onder verschillende belastingen vervormt. Zo konden de uitvoerende bedrijven hier in hun werk rekening mee houden. De maximale vervorming van 130 mm aan de ruitvormige kant kon met een verhoging van constructie worden gecompenseerd. Tijdens de voorbeeldige samenwerking zijn de toleranties tussen de hoofdelementen van beton en staal en de gevels afgestemd.

De horizontale verschuiving bij de gevels vormde voor de betrokkenen een echte uitdaging bij de details. Een uniek hoogtepunt, in de letterlijke zin van het woord, is daarom ook het schuifdak: twee elementen van elk 63 vierkante meter zorgen bij mooi weer voor een bijzonder gevoel van ruimte direct boven de lounge en het restaurant – en hier is het geluid van de duizenden voorbijrazende auto's bijna niet te horen. De binnenruimte wordt indien gewenst een buitenruimte die baadt in het licht. “Er is geen groter glazen schuifdak in Duitsland”, legt architect Peter Lorenz uit. “De realisatie was een echte uitdaging vanwege de omvang, afmetingen en bewegingen, en een van de redenen waarom dit gebouw niet alleen voor ons architecten en ontwerpers, maar ook voor de uitvoerende bedrijven zo ingewikkeld is.” Zo konden we maar één bedrijf vinden dat bereid was voor het ontworpen schuifdak het onbekende te verkennen.

Duurzaamheidsclaim

Onder de BORA vleugel kunnen 80 voertuigen overdekt worden geparkeerd. Zo wordt optimaal gebruikgemaakt van de ruimte en blijft er genoeg plek over voor een groenstrook, die is ontstaan naar wens van de buren. Net als bij alle andere vestigingen zijn hier diverse oplaadpunten voor elektrische auto's aanwezig. Willi Bruckbauer vindt het belangrijk om de ecologische voetafdruk van zijn nieuwe gebouw laag te houden. “Onze nieuwe locatie wordt grotendeels gebouwd door bedrijven uit de regio Herford en Oost-Westfalen.”

Het energieconcept is afgestemd op het speciale gebruik van het gebouw. Door het gebruik van hernieuwbare energie door middel van geothermische energie (warmtewisselaars en diepe boringen) en maximaal gebruik van het dakoppervlak met zonnepanelen – behalve bij het schuifdak – voldoet het gebouw aan de Duitse energienorm KfW 55. Deze zonnepanelen leveren samen 100 kWp en voorzien het gebouw van stroom. De benodigde thermische energie wordt opgewerkt met warmtepompen in combinatie met twintig 130 meter diepe sondes. Daarbij kan bijna het hele jaar door vrij worden gekoeld. Het water van een sprinklerbassin van 200 kubieke meter wordt als opslagtank voor thermische energie gebruikt. Zo kan zowel in de zomer als in de winter piekbelasting worden opgevangen.

Het hele gebouw kan mechanisch worden geventileerd met warmteterugwinning. De lucht stroomt via ventilatiegaten in de vloer de ruimte binnen. De luchtverversing wordt met CO2-sensoren automatisch tot een minimum beperkt. In overgangsperioden kunnen de expositieruimten via de gevel worden geventileerd. Snel reagerende klimaatpanelen in de plafonds, over het hele oppervlak, zorgen voor verwarming en koeling van de binnenruimte. Deze combinatie van energieoverdrachtssystemen zorgt daarbij voor een hoge mate van thermisch comfort bij maximale energie-efficiëntie. Afhankelijk van het gebruik wordt het gebouw van BORA Herford een ‘NZEB – Nearly Zero-Energy Building‘.

— 24 augustus 2023 —