Muurtuin - Een levende, groene bouwschil: dé keuze van een nieuwe generatie

Muurtuin - Een levende, groene bouwschil: dé keuze van een nieuwe generatie

Verticaal groen maakt snel opmars als een volwaardige, duurzame bouwschil met alle voordelen van betere thermische isolatie, geluidsisolatie, een positieve invloed op de levensduur van de gevel en een lager brandrisico. Groene muren kunnen zo eindelijk een wezenlijk onderdeel van het architecturale concept uitmaken. Het is een extra, innovatieve en duurzame optie bij de overweging van bouwmaterialen die niks te vroeg komt voor de nieuwe generatie milieubewuste, energiezuinige (en kostenbesparende) klanten.

Vergroening van stedelijke gebieden

Muurtuinen zijn inmiddels bij elke architect wel bekend door de grote prestigieuze projecten in binnen- en buitenland. Voor bedrijven zoals Nike lijkt het nu nog eerder een imagokeuze, vergelijkbaar met de eerste Tesla-rijders. Maar zoals vernieuwbare energie en elektrische auto’s aan een onstuitbare, snelle opmars bezig zijn, zo zal ook de vergroening van onze leef- en werkomgeving zich snel gaan manifesteren. De voorspelde exponentiële groei van stedelijke gebieden de komende decennia maakt dit onontkoombaar.

Van feature naar functioneel

Op dit moment is de muurtuin echter nog vaak een ‘feature’: een dramatisch accent, een nagekomen gedachte, die weinig te maken heeft met het design van een huis of gebouw of deze, in het slechtste geval, zelfs aan het oog onttrekt. De muurtuin als bouwschil brengt daar verandering is, maar geniet nog onvoldoende bekendheid. Dat is jammer, want deze innovatie is hét antwoord op de vraag naar energiezuiniger, milieuvriendelijker en leefbaarder bouwen.

muurtuin grafiekDuurzame oplossing

Een goede bouwschil isoleert binnenruimtes optimaal over de jaren, lost koudebruggen op, garandeert een gezonde binnenlucht en levert de gebruikers zonder extra inspanning jarenlang rendement. Verticaal groen doet dat allemaal net zo goed als andere materialen, maar op een duurzamere en milieuvriendelijke manier. Daarbovenop levert het nog extra gezondheids- en levenskwaliteitsvoordelen voor de gebruikers, zoals het filteren van fijnstof, meer zuurstof, extra geluidsisolatie, betere brandveiligheid en het verminderen van het urban-heat island-effect.

Muurtuin als bouwschil

Dat onze stedelijke gebieden nog geen groene oases zijn, komt voornamelijk door onbekendheid van verticaal groen als bouwmateriaal. Het systeem is relatief nieuw en bouwbedrijven zijn nu eenmaal geen innovators en visionairs: dat laten ze graag aan architecten over. Aan hen de schone taak om vernieuwing en innovaties te introduceren in het dagelijks leven van hun klanten.
Binnen enkele jaren zullen muurtuinen als bouwschil gemeengoed worden en een vertrouwd onderdeel van het straatbeeld, want de nieuwe generatie bouwers zit te springen om duurzame oplossingen die kosten verlagen, het milieu schonen en hun levenskwaliteit verhogen.

Meer informatie

muurtuin logo

 

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel