Nog kwaliteitsvollere gastbeleving in La Butte aux Bois dankzij PCP Architecten en kreon

Nog kwaliteitsvollere gastbeleving in La Butte aux Bois dankzij PCP Architecten en kreon

Relais & Chateaux La Butte aux Bois in Lanaken investeerde miljoenen euro’s in 20 nieuwe hotelkamers, in een nieuwe faciliteit voor zijn wellnesscenter Aquamarijn en in een nieuwe ontvangstruimte. Het doel? Een nog kwaliteitsvollere gastbeleving orchestreren. En dat zowel op het vlak van infrastructuur als van sfeer, zicht en licht. Het mag dan ook niet verwonderen dat de dirigent van het gebeuren, PCP Architecten, in zee ging met designarmaturenspecialist kreon om voor elke ruimte de perfecte verlichtings- en plafondoplossing uit te kienen.

La Butte aux Bois ligt aan de rand van de bosrijke omgeving van het Nationaal Park Hoge Kempen op een landgoed dat maar liefst 12 ha bestrijkt. Het hoofdgebouw, dat in 1926 gebouwd werd door ridder Lagasse de Locht, werd in 1986 omgevormd tot restaurant en feestzaal. Het begin van een succesverhaal, want in de loop der jaren groeide La Butte aux Bois uit tot een viersterrenhotel met 40 kamers, werd het opgenomen als lid van Relais & Châteaux, kreeg het een eigen sterrenrestaurant La Source (1 Michelinster, 17/20 in GaultMillau) en een eigen wellnesscenter, Aquamarijn, dat in 2014 werd verkozen tot Beste Wellness van België.

Met Limburgse partners naar een hoger niveau

In 2016 – een jubileumjaar waarin het hoofdgebouw 90 jaar bestond, La Butte aux Bois 30 jaar als hotel functioneerde en Aquamatrijn zijn 20ste verjaardag vierde – werd besloten om te investeren in een nog kwaliteitsvollere gastbeleving. Het team van PCP Architecten uit Genk werd aangesproken om te voorzien in een totaal vernieuwd wellnesscenter, in 20 extra hotelkamers en in een splinternieuwe ontvangstruimte met lounge. Daartoe deed het een beroep op Bouwbedrijf Dethier uit Alken voor de ruwbouw van het project, op Afwerkingsbedrijf en Interieurbouw Weygers uit Hasselt voor de binnenafwerking, op zwembaden De Cock E&C uit Hasselt voor de natte ruimtes van het welnesscenter, en op de expertise van designarmaturenspecialist kreon uit Opglabbeek voor alle verlichtings- en plafondoplossingen in de nieuwe ruimtes.

“Een Limburgs partnership,” geeft Peter Cornoedus, zaakvoerder van PCP Architecten, toe, “maar wees gerust dat mijn keuze voor deze partijen als partners niet ingegeven is door Limburgs chauvinisme, maar door mijn ervaring met hen. Ik weet dat zij stuk voor stuk krakken in hun vak zijn. En zij weten dat wij als bureau enorm veeleisend zijn (lacht)”.

“Dat is een feit”, bevestigt Carol Pareit van kreon. “Maar het is ook net dat wat onze samenwerking zo vruchtbaar maakt. Wat Peter Cornoedus en zijn team kenmerkt, is dat ze ons dwingen om steeds een stapje verder te denken, om steeds dat ‘niveau hoger’ na te streven. Een uitdaging waar we graag op ingaan. Want meer dan louter fabrikant en leverancier van licht- en plafondoplossingen, willen wij ook een echte partner zijn voor bouwheer en architect, door van a tot z met hen mee te denken. Het gebeurt vaak dat we onze aanvankelijke voorstellen en lichtplannen drastisch dienen bij te sturen, – zeker als we werken in opdracht van PCP Architecten (lacht) – maar als je nu ziet wat het resultaat van dat proces is, kan je niet anders dan toegeven dat deze manier van elkaar uitdagen en aansporen, van herbeginnen en verbeteren, de beste manier van samenwerken is.”

Huiselijke sfeer in de nieuwe ontvangstruimte

Dat het resultaat van de investeringen in de uitbreiding van La Butte aux Bois en de intense samenwerking tussen PCP Architecten en zijn bouwpartners er mag zijn, merk je al van zodra je, vanuit de twee nabijgelegen nieuw aangelegde parkings en het nieuwe voorplein, de hoofdingang van het hoofdgebouw binnenstapt. In die nieuwe ontvangstruimte tref je een nieuwe lounge met ontvangstbalie aan, waarin de zwarte, natuurstenen vloer, het bleke hout op de muren achter de onthaaldesks, uitgevoerd in zwarte en goudkleurige mozaïeksteentjes, meteen de moderne en klassevolle inrichting in het oog laten springen.

“Bij de inkomzone zijn we gegaan voor een huiselijke sfeer”, legt kreon-lichtadviseur Carol Pareit uit. “ In de loungehoek zijn we speels omgegaan met het type armaturen: inbouw (kreon aplis 40/80/120) in combinatie met enkele kreon holon 40 directional-armaturen in opbouw, om flexibel een aantal accenten te kunnen leggen. Ook in de zone voor de ontvangstbalie kozen we er bewust voor om niet overdadig veel licht te gebruiken, maar om lichtaccenten te leggen met onze kreon aplis 80 die fungeren als doorloopverlichting.”

“Doorloopverlichting naar rechts, naar het ‘oude hoofdgebouw’ enerzijds,” gaat Peter Cornoedus verder”, maar anderzijds vooral ook naar links, naar het nieuwe gedeelte, waar een glazen corridor eerst halt houdt bij het nieuwe wellnesscenter ’Aquamarijn’, dat werd ingeplant over 2 niveaus heen, om vervolgens uit te geven op een nieuw pand waar, opnieuw verdeeld over twee niveaus, 20 nieuwe hotelkamers zijn ondergebracht.”

20 extra kamers met perfect zicht en licht

Bij de doorgangen naar de kamers werd gewerkt met de plafondoplossingen van kreon ceiling solutions – die zijn gemakkelijk uitneembaar wanneer aan de technieken onder het plafond moet worden gewerkt. En door hun kleur, tegelpatroon en tegelgrootte dragen ze ook bij tot de sfeerbeleving van de gasten. “Bij de glazen corridor werkt gekozen voor een tegel die even breed is als de corridor zelf”, legt Carol Pareit uit. “De kreon aplis 80-lichtarmaturen in deze plafondoplossing werden geschrankt geplaatst om een tunneleffect te vermijden. Voor het plafond van de gang waar de deuren van de extra kamers op uitkomen, hebben we twee formaten van tegels genomen en die eveneens geschrankt geplaatst, om tot een uniek patroon te komen. Elke kamerdeur wordt geaccentueerd door middel van een kreon aplis 40 die in de bovenstijl van de deur is ingewerkt, om een spoteffect te creëren op de gouden afwerking van de deur.”

De 20 extra kamers, over de 2 niveaus heen, lijken door het spel met de hoogteverschillen op het terrein waarop de nieuwe vleugel is ingeplant, als het ware over te gaan in de omringende natuur. “In de kamers vloeien het zicht en het licht inderdaad overvloedig naar binnen”, bevestigt Carol Pareit. “En dus zijn we daar gegaan voor een minimum aantal spots (kreon aplis 80), in combinatie met enkele flexibele accenten bij de zit-, lees- en werkhoek door middel van enkele kreon holon 40-armaturen. Om ’s avonds te zorgen voor een sfeervol accent, is een deel van de kamers voorzien van indirecte verlichting (kreon rei 165) met een warme kleurtemperatuur. In de badkamers is boven de wastafel een kreon nuit-profiel ingebouwd voor een goede uitlichting aan de spiegelwand, en zijn er geen spots voorzien. Enkel indirecte verlichting om een wellnessgevoel te creëren.”

Baden in discretie in wellnesscenter Aquamarijn

Het wellnessgevoel in hostellerie La Butte aux Bois vind je evenwel vooral in het eigen wellnesscenter Aquamarijn. Dat was voor de uitbreiding van La Butte aux Bois gehuisvest op 400 m² in het oude hoofdgebouw, ook wel het ‘manoir’ genoemd. Het bevindt zich nu in een nieuwe faciliteit aan de linkerzijde van de hoofdingang van het manoir, bestrijkt 2 niveaus en is maar liefst 1.300 m² groot.

Op het eerste niveau ontdekken de gasten de nieuwe spa inclusief zwembaden, een
panoramasauna, infraroodcabines, een Turkse stoomcabine, een outdoor jacuzzi, kleedkamers en behandelkamers waarin ze terecht kunnen voor een gelaatsverzorging, een manicure of pedicure of een antiagingbehandeling.

“Hier is een discrete sfeersetting enorm belangrijk”, legt Carol Pareit uit. “Vandaar dat we in de doorgang naar het onthaal en de loungezone vloerspots (kreon mini up outdoor) hebben geplaatst, terwijl bij het onthaal een asymmetrisch groepje spots boven de desk moet zorgen voor een goede uitlichting op de werkplek maar de desk toch niet te egaal mag verlichten. In de achterliggende kast is een ledlijn met indirect licht geïntegreerd om de kast mooier tot zijn recht te laten komen. In de wellness en de zwembadruimte werd gewerkt met kreon aplis 80 en kreon holon 40 en ook in de ruimte rond het onthaal tot en met de verkleedzones – voorzien van witte kreon ceiling-plafonds – trokken we onze kreon aplis 80 door bij wijze van goede uitlichting zonder te vervallen in overdaad. Op het terras fungeren enkele in de wand geïntegreerde mini-kreon rokko-armaturen als doorloopverlichting. In de behandelingscabines is een indirecte verlichting voorzien in de werkmeubels: een kreon onn wall-uplight die het gouden plafond een mooie gloed bezorgt, terwijl enkele kreon aplis 80 zorgen voor een accent en dimbaar zijn om tijdens een behandeling de juiste sfeersetting in te stellen. De doorloopzone bij de behandelingsruimtes is heel sober qua uitlichting: hier zijn accenten geplaatst met kreon aplis 80 downlight in combinatie met kreon mini side-armaturen in de wand die de vloer uitlichten.”

In het niveau hoger in Aquamarijn bevinden zich een splinternieuwe Health Club met cardioapparaten, toestellen voor spiertraining en sessieruimtes voor groepssporten die alle uitgevoerd werden met kreon regard . De bistro waarin lichte maaltijden worden geserveerd is uitgerust met kreon ceiling met eenzelfde tegelpatroon als in de gangen en met een asymmetrische opstelling van armaturen (kreon aplis 40/80/120). De eetruimte is heel beperkt uitgelicht met enkel accenten op de tafelvlakken en zonder extra doorloopverlichting, om het geheel sfeervol te houden en overdaad te vermijden.

www.kreon.com

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel