Thema - Gevels

In sneltempo het dak (lucht)dicht en afgewerkt

In sneltempo het dak (lucht)dicht en afgewerkt

NV Gilen Woonprojecten kiest sandwich dakelementen voor groot nieuwbouwproject in Sint-Truiden

Voor project Victoria, waarbij 29 nieuwe, eigentijdse en betaalbare woningen gebouwd worden, werd voor de dakisolatie gebruik gemaakt van zelfdragende sandwich dakelementen. Hierdoor kon de plaatsing snel verlopen en werden tegelijkertijd alle geldende thermische en akoestische normen gerespecteerd. Bovendien garanderen deze panelen van fabrikant Kingspan Unidek een hoge mate van luchtdichtheid en hebben ze een hoge afwerkingsgraad aan de binnenzijde.

De site Victoria in het landelijke Wilderen, bij Sint-Truiden, telt 29 nieuwbouwwoningen. Voor bouwpromotor NV Gilen Woonprojecten was de keuze voor dakelementen van het type Unidek Aero Comfort en Unidek Aero Fermacell voor de hand liggend. De eenvoudige en snelle plaatsing van de lichte, maar performante sandwichpanelen, levert een hoog bouwtempo op. “Het prijsvoordeel ten opzichte van klassieke systemen heeft zeker mee de doorslag gegeven”, zegt Laurens Gilen, zaakvoerder bij Gilen Woonprojecten.

Plaatsing in sneltempo

Gilen Woonprojecten werkt voor de afwerking van de daken met één dakdekker. Omdat de dakelementen, bestaande uit een vormvaste EPS-kern, zelfdragend zijn, kan de dakdekker een volledig dak met 2 personen op 2 dagen dicht leggen, inclusief panlatten en dakafwerking. Daarvoor zijn op de werf slechts twee man nodig, die alle handelingen kunnen uitvoeren, zonder dat je extra zware machines nodig hebt. Eens de gordingen geplaatst zijn, kan je de panelen in sneltempo aanbrengen met behulp van een hydraulische hijsklem en zelfborende schroeven. Bovendien wordt de volledige lengte van nok tot muurplaat, over de gordingen, met 1 zelfdragend dakelement overbrugd.

Eenvoudig luchtdicht bouwen

Dankzij de uitgekiende opbouw van de sandwich dakelementen, kunnen uitstekende prestaties geleverd worden. Interessant voor woningen met een laag energiepeil, of passiefwoningen. Daarnaast wordt de luchtdichtheid van het dak verhoogd door de minimale hoeveelheid aansluitingen. “Tegenwoordig kan je niet meer voldoende luchtdicht bouwen met de traditionele opbouw van een dak,” zegt Laurens Gilen. “Dit wordt volledig opgevangen door deze dakelementen. Er moet eenvoudigweg een naad luchtdicht afgewerkt worden met een elastische PU-schuim, zonder allerlei tapes of folies. Daardoor is de kans op foutieve plaatsing (met koudebruggen of vochtinfiltratie tot gevolg) ter hoogte van complexe bouwknopen (aansluitingen) quasi onbestaande.”

Afwerking naar keuze

De nieuwbouwwoningen van project Victoria hebben 3 tot 5 slaapkamers, ook onder het dak. Unidek Aero panelen leveren een hoog comfort op akoestisch vlak. Ook het feit dat de klant achteraf nog kan kiezen welke afwerking hij wenst, was voor Gilen één van de bepalende factoren bij de keuze voor het gebruik van deze dakelementen. “De panelen met de Fermacell-gipsvezelplaat aan de binnenzijde kunnen worden gepleisterd, geverfd of behangen. Dit is vooral populair bij klanten die de zolderverdieping als slaapkamer willen gebruiken.”

Vertrouwen

“Kingspan Unidek biedt de aannemer goede technische ondersteuning”, laat Laurens Gilen nog optekenen. “Voeg daarbij de combinatie van snel plaatsbare en performante dakafwerking volgens alle geldende normen. Zo kunnen we vanaf eind 2017 de kopers moderne woningen bieden die ze in alle vertrouwen kunnen betrekken.”

Info

 

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2019 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel