Slimme renovatie van drukste parkeerdak in Europa

 • zoontjes-wijnegem-

  zoontjes-wijnegem-

 • zoontjes-wijnegem-

  zoontjes-wijnegem-

 • zoontjes-wijnegem-

  zoontjes-wijnegem-

  Het grootste overdekte winkelcentrum van de Benelux, Wijnegem Shopping Center, krijgt een nieuw dak met parkeergelegenheid. Deze grootscheepse renovatie wordt ontworpen én uitgevoerd door de specialisten van Betonrestore en Zoontjens. Het Wijnegem Shopping Center ligt aan de oostkant van Antwerpen. In 1993 opende het winkelcentrum haar deuren met een winkeloppervlakte van ruim 32.000 m². Met uitbreidingen in 1997 en 2013 is de oppervlakte nu 69.000 m² met zo'n 250 winkels. Bovenop het centrum prijkt het drukst bereden parkeerdak van Europa: met 1500 gratis parkeerplaatsen is het 32.500 m² groot. Jaarlijks komen er zo'n 9 miljoen bezoekers naar het winkelcentrum, waarvan 80% met de auto. De klant parkeert het liefst zo dicht mogelijk bij de ingang, het dak is daarom de populairste pl.

  Drukst bereden parkeerdak van Europa

  Na 25 jaar is het dak toe aan renovatie. Naast dat het dak superintensief wordt gebruikt, wordt er ook hard gereden. Dit gecombineerd met steeds zwaardere auto's (zoals SUV's) zorgt voor extra belasting. Met de renovatie wordt niet alleen de dakbestrating geoptimaliseerd, ook de isolatiewaarde wordt verhoogd en lokaal zelfs verdubbeld.

  Vertrouwen in bestaand systeem

  Het winkelcentrum heeft nooit te maken gehad met lekkages van het dak en dat wil de eigenaar zo houden. Op basis van goede ervaringen heeft ze dit grootse renovatiewerk uitbesteed aan de twee Nederlandse bedrijven Betonrestore en Zoontjens. Het parkeerdak is in 1992 aangelegd met het Pardak®90 systeem van Zoontjens. Dit systeem heeft als voordeel dat de twee belangrijkste functies, waterdichtheid en parkeren, van elkaar zijn gescheiden. De mogelijkheid tot het demonteren en hergebruiken van het systeem was en is een extra pluspunt, waarmee ook invulling wordt gegeven aan de duurzaamheidsambities. Het Pardak®90 systeem is inmiddels doorontwikkeld naar het Pardak®110 systeem voor meer stabiliteit bij hogere verkeersbelastingen. In het renovatieproject wordt zowel Pardak®90 hergebruikt als Pardak®110 nieuw toegevoegd.

  Nieuw mobiliteitsplan

  De renovatie van het dak is een combinatie van het nieuwe mobiliteitsplan met een ombouw naar éénrichtingsverkeer (door een hoofdrijbaan en afslagen naar de parkeerzones), energiebesparing door een upgrading van de isolatiewaarde, het noodzakelijke dakonderhoud van de waterdichte afwerking én nieuwe bestrating van het parkeerdak. Binnen het nieuwe ontwerp wordt de hoofdrijroute – een zwevende vloer – gemaakt van staalvezelbeton. De parkeerzones krijgen vorm met Pardak®110 en op plekken waar weinig verkeer komt worden de Pardak®90 tegels hergebruikt. Ook de isolatie wordt deels (gestapeld) opnieuw gebruikt. De hellingbanen worden voorzien van een waterdichte, gewapende gietasfaltafwerking.

  Gefaseerde renovatie

  In het renovatieplan zorgen de detaillering en de planning voor de grootste uitdaging. Alle verschillende onderdelen, inclusief nieuwe hellingbanen, moeten naadloos op elkaar aansluiten. Ook moet het druk bezochte dak continu in gebruik blijven, waarbij de brand- en vluchtwegen uiteraard gehandhaafd blijven. De renovatie vindt daarom plaats in drie verschillende fases. De eerste fase is gereed, de tweede is nu in uitvoering. In oktober 2018 zal het hele dak compleet vernieuwd zijn.

  www.zoontjens.be

  zoontjes logo

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel