Dunne vliesgevelplaten maximaliseren netto oppervlakte van de Twist in Leuven

 • kingspan-twist-

  kingspan-twist-

 • kingspan-twist-

  kingspan-twist-

 • kingspan-twist-

  kingspan-twist-


  Twist, Vaartkom Leuven - Stéphane Beel Architects

  Samen met de Balk, de Ark en Silo’s brengt Twist dynamiek in de Leuvense Vaartkom. Het stedenbouwkundig plan Tweewaters werd ontwikkeld door Stéphane Beel Architects en Xavier De Geyter Architects. Twist, een ontwerp van Beel, kenmerkt zich door het ontwerp, maar nog meer door de manier waarop duurzaamheid en gebruikscomfort hand in hand gaan. Het was deze visie die projectontwikkelaar Ertzberg voor ogen had toen de opdracht werd gegund.

  “We zochten vanuit het ontwerp naar een goede balans tussen de open en de gesloten delen”, zegt Benoît Broos (Directeur Vastgoed at Ertzberg). “Dan is het belangrijk dat je alle aspecten onmiddellijk in je ontwerp betrekt: ecologische, bouwfysische en commerciële aspecten. We zochten naar een goede balans om zeer natuurlijk daglicht binnen te halen, en tegelijkertijd geen oververhitting te realiseren.”

  Een dunne warme jas

  “We vertrokken vanuit een centrale dense kern die zo weinig mogelijk bruto oppervlakte inneemt, maar wel zoveel mogelijk netto oppervlakte genereert voor de bewoners”, zegt Stéphane Beel.  “Dat hangt dan natuurlijk weer samen met technische zaken, zoals isolatie. Je moet het gebouw een warme, maar liefst zo dun mogelijke, jas geven.”

  Meer rendement voor meer binnenruimte

  Door het feit dat het isolatiemateriaal zo dun is, winnen de bewoners meer binnenruimte. Maar, ook esthetisch speelde dit zeker mee. “Zo konden we in de open gevels de muren tussen de terrassen in dezelfde breedte realiseren als de buitenmuren die bekleed zijn in een ander materiaal, én in dezelfde breedte als het plafondpakket tussen de terrassen”, zegt Stéphane Beel.

  “We hebben uitgerekend wat het verschil is als je werkt met 14 centimeter isolatie versus 21 centimeter. Per niveau in de Twist winnen we zo 6,5 vierkante meter. Voor de totale toren gaat het dus om zo’n 100 vierkante meter”, voegt Sophie Deheegher, verantwoordelijke projectarchitect bij Stéphane Beel Architects, hieraan toe. Niet onbelangrijk als je weet dat Leuven per vierkante meter een van de duurste steden van het land is. De prijs per vierkante meter kan oplopen tot 3.740 euro.

  Hoge isolerende waarde

  “We zijn op zoek gegaan naar een isolatiemateriaal dat een zo hoog mogelijke energetische waarde kon creëren met een zo dun mogelijk pakket”, vult Sophie Deheegher aan. “We zijn dan bij resolschuim terechtgekomen, wat op dat moment een vrij nieuw materiaal was.” Voor het isoleren van de geventileerde gevels werd de Kingspan Koolterm K15 resolschuim isolatieplaat gebruikt. Deze onderscheidt zich door zijn lambda coëfficiënt van slechts 0,020 W/m.K (0,021 > 120mm dikte). Met 140mm dikte wordt een Rd waarde van 6,65 m²K/W bereikt).

  Euroklasse

  “Een bijkomende eigenschap waardoor het bij ons in the picture kwam, is de brandveiligheid”, zegt Sophie Deheegher. “Het is namelijk niet zo evident om een dun, goed isolerend materiaal te vinden dat tegelijk ook nog eens goed scoort qua brandveiligheid.” Met een Euroklasse B-s1, d0 biedt resolschuim Kingspan Kooltherm K15 een gunstig profiel wat brandreactie betreft.

  www.kingspaninsulation.be

  Kingspan Insulation logo

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel