Skip to main content

Onzichtbare integratie HVAC in architecturaal pareltje Immogra

Onzichtbare integratie HVAC in architecturaal pareltje Immogra

Vastgoedontwikkelaar Immogra verhuisde onlangs zijn hoofdkantoor naar een gloednieuw gebouw langs de Kortrijksesteenweg in Gent. Hierbij werd groot belang gehecht aan de kwaliteit van de gebruikte materialen en de uitstraling. Niet in het minst omdat het kantoor het ideale uithangbord is voor hun eigen klanten, waaronder projectontwikkelaars en architecten. Achter de opvallende gevels met grote glaspartijen gaan ruime, moderne lokalen schuil. De minimalistische interieurlook werd onder meer mogelijk door de onzichtbare integratie van de technische installaties, waaronder de verwarmings-, koelings- en ventilatiesystemen van Daikin.

Immogra Project Development heeft als vastgoedontwikkelaar reeds 45 jaar ervaring. Met meer dan 3.500 geslaagde realisaties van onder meer groepswoningen, appartementen, kantoren, commerciële ruimtes en gemengde projecten heeft het bedrijf een sterk kwaliteitsimago weten op te bouwen. Hun samenwerking met gereputeerde architecten en aannemers is gesteund op kwaliteit en duurzaamheid.

Voor hun eigen kantoor stond duurzaamheid ook voorop, daarom werden enkel kwaliteitsvolle materialen gebruikt, in combinatie met vooruitstrevende en milieuvriendelijke technieken. Via het lastenboek werden ook de verschillende firma’s nauwkeurig gekozen. “We gaan enkel in zee met firma’s die goede referenties kunnen voorleggen en waarbij we zeker zijn van een optimale kwaliteit”, aldus Patric De Pauw, Technical Manager bij Immogra. De keuze voor het ontwerp kwam te liggen bij het Gentse architectenbureau CAAN architecten. JUMA architecten tekende voor het interieurontwerp. Daikin tekende voor de verwarming, koeling en ventilatie.

HVAC als één pakket

Voor de HVAC-systemen werd gezocht naar een technische installatie waarbij zowel verwarming, koeling als ventilatie in één pakket aangeboden wordt. Immogra kwam zo uit bij erkend Daikin-installateur Alfa Cooling Technics (Alfa-CT) uit Lokeren. Met meer dan 12 jaar ervaring in zowel projecten als residentiele gebouwen bleek dit een zeer geschikte en betrouwbare partner.

“Om ons nieuwe kantoorgebouw de juiste uitstraling te geven en om als referentie te dienen voor de architecten, kozen we ervoor om te werken met de laatste nieuwe technologieën”, aldus Patric De Pauw. Aangezien het gebouw zowel zuidelijk als noordelijk gerichte kantoren heeft, werd geopteerd voor het Daikin VRV IV-driepijpssysteem. Dit systeem laat toe om elke ruimte apart te koelen en te verwarmen, afhankelijk van de verschillende noden.                                     

Detailafwerking met volledige integratie HVAC-installatie

De architectuur van dit gebouw leidde tot de keuze voor verlaagde plafonds. Om esthetische redenen dienden alle leidingen en componenten volledig ingewerkt te worden. Nergens is er een ventilatierooster zichtbaar of onderbreekt een verwarmingselement het strakke interieur.

Daar de beschikbare ruimte in de plafonds vaak beperkt was en integratie tot in de details perfect moest zijn, was een nauwe opvolging essentieel. Alfa-CT koos er dan ook voor om continue met een geringe groep mensen op de werf te zijn, om zeer kort op de bal te kunnen spelen. Zo konden ze zeer flexibel werken, snel ingrijpen en ervoor zorgen dat alles perfect verliep. De werken verliepen, zeker gezien de hoge graad van afwerking, zeer vlot en namen niet meer dan vijf maanden in beslag.

Eén aanspreekpunt

“Dat Daikin het enige aanspreekpunt is voor de volledige HVAC-installatie, brengt grote voordelen met zich mee”, aldus Kris Selen Project Manager van Alfa-CT. Lieven Verstaen, productmanager bij Daikin Belgium, vult aan “Onze goede technische ondersteuning en permanente hotline maken het mogelijk om kort op de bal te spelen, de nodige bijstand te bieden en de installatie snel op te starten. Meer dan 50 medewerkers staan paraat om technische ondersteuning te bieden gedurende de ganse levensloop van de installatie. Door deze continue opvolging zien we zowel de kwaliteit als de levensduur van onze systemen toenemen.”

Daarenboven worden mogelijke problemen op voorhand opgemerkt door de nauwkeurige monitoring via het VRV Cloud systeem. Interne parameters worden opgemeten en van zodra er abnormale tendensen worden waargenomen wordt de onderhoudsfirma en eindklant verwittigd die tijdig kan ingrijpen. Zo wordt een een maximale energie-efficiëntie, optimaal comfort en maximale inzetbaarheid van het VRV-systeem gegarandeerd. Uiteindelijk resulteert dit ook in een verlengde levensduur van de systemen.

www.daikin.be