Thema - Gevels

Hunter Douglas levert massief houten grill systeem voor nieuw ziekenhuis Chirec in Brussel

 • HunterDouglasChirec-
 • HunterDouglasChirec-
 • HunterDouglasChirec-

   Op de Delta-site in Brussel opende begin dit jaar het gloednieuwe ziekenhuis van het Interregionaal Ziekenhuiscentrum Edith Cavell (Chirec). Het Brusselse architectenbureau Assar ontwierp het nieuwe ziekenhuisgebouw. Alles in dat gebouw, van de ontvangstruimten tot de operatiezalen en zelfs het plafond, werd niet gebouwd rondom het medisch aanbod, maar met een focus op de patiënt.

  Chirec is een privégroep, ontstaan uit de fusie van een aantal kleinere ziekenhuizen. Het architectenbureau Assar, tekende een energiezuinig gebouw met een oppervlakte van 104.000 vierkante meter, verdeeld over zeven bouwlagen waarvan twee ondergronds. Het gebouw is niet energiepassief, maar wel zeer performant met warmtekrachtkoppeling, 180 putten voor geothermie, 140m² zonnepanelen en warmtepompen.

  De unieke moderne architectuur is volledig afgestemd op het optimaal functioneren van een ziekenhuis. Het nieuwe ziekenhuis werd zo geconcipieerd dat verplaatsingen zo optimaal mogelijk kunnen verlopen. Alles is vlakbij, op dezelfde verdieping. En ook de bezoeker vindt makkelijk zijn weg: het gebouw is opgetrokken in stervorm rondom een centraal atrium van waaruit de patiënt toegang heeft tot alle diensten zonder dat hij het hele ziekenhuis moet doorkruisen.

  Massief houten plafond

  Een zeer opvallend element in het nieuwe gebouw is het massief houten grill-plafondsysteem van Hunter Douglas in de grote centrale inkomhal. Dat zorgt niet alleen voor een warme en natuurlijke uitstraling en huiselijke sfeer in het ziekenhuis, maar beantwoordt ook aan diverse technische en veiligheidseisen. Dankzij de unieke draagstructuur verzekert het plafond een hoge brandwerendheid volgens de strenge normen in verband met brandveiligheid in ziekenhuizen.

  Omdat het plafond in een ziekenhuis werd ingebouwd, moest het bijvoorbeeld demonteerbaar zijn en toegankelijk, een verlaagd plafond dus. Zo kan men makkelijker aan de techniek die erachter verborgen zit. Een andere eis had te maken met de openheid van het plafond: het ziekenhuis beschikt over een ontrokingssysteem met ventilatoren, die bij brand de lucht wegzuigen, waardoor het vuur verstikt wordt.

  Hoge brandwerendheid

  Maar het beslissende criterium voor de keuze voor Hunter Douglas, was het EU-attest van stabiliteit: Die hoge brandwerendheid, met een brandstabiliteit van meer dan 30 minuten, dat is iets wat weinig andere producenten konden leveren.

  Tot slot was er nog het element van de vormgeving. Het grill-plafondsysteem leent zich perfect voor zo’n grillige vorm omdat het door de stabiele ophangconstructie en de manier van bevestigen vrij van de wanden hangt.

  Info

  Hunter Douglas Europe logo

   

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel