Akoestische onderlagen voor chape, welke prestaties in de tijd?

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  De kwaliteit van onderlagen voor chape wordt vaak vergeleken door rekening te houden met hun Delta Lw. Maar wat gebeurt er met deze resultaten eenmaal de onderlaag onderworpen is aan de belasting van een chape gedurende tientallen jaren.

  Een goede Delta Lw vertelt niet alles

  Wanneer we verschillende membranen met elkaar gaan vergelijken moet er niet alleen rekening worden gehouden met de Delta Lw. Inderdaad, alle onderlagen worden niet altijd getest in dezelfde vloersamenstellingen (zie artikel Ak 320, mei 2019). Het is dus zo dat minder presterende onderlagen soms hogere Delta Lw’s weergeven. Anderzijds worden de akoestische metingen, die toelaten om de Delta Lw te behalen, enkele weken nadat het membraan onder de chape is geplaatst, uitgevoerd. Het is natuurlijk essentieel dat de resultaten die behaald werden op dat moment, op zeer lange termijn behouden blijven!

  Opgepast voor dikteverlies

  Voor prestaties op lange termijn is het onder andere noodzakelijk dat de samendrukkingsweerstand van de gekozen onderlaag uitstekend is. Een overdreven kruip, dit wil zeggen een dikteverlies van meer dan 15%, zal onvermijdelijk leiden tot een vermindering van de akoestische kwaliteit wat gevolgen kan hebben voor het comfort van de bewoners, het risico dat het gebouw niet meer beantwoordt aan de normen, maar ook esthetische hinder veroorzaakt, zoals een groter wordende afstand tussen de vloer en de plint…

  De levensduur kan niet zonder kwaliteit

  Het doel van een goede onderlaag is om bestand te zijn tegen samendrukking in de tijd en tegelijkertijd een goede akoestische absorptie aan te bieden. Dit evenwicht kan alleen worden bereikt door kwaliteitsmaterialen aan te bieden met voldoende dichtheid en specifieke fysische en mechanische eigenschappen die niet veranderen in de tijd. Het bedrijf insulco voert testcampagnes uit die toelaten de kruip van meer dan dertig stalen van insulit onderlagen te controleren over meerdere jaren, maar ook van andere membranen aanwezig op de Belgische markt. De resultaten voor de insulit producten zijn onherroepelijk en bieden uitstekende prestaties, terwijl sommige concurrerende producten in minder dan een jaar tijd een dikteverlies van meer dan 50% kunnen ervaren!

  Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact op met een technisch adviseur met uw vragen of bezoek ons labo en geniet van een opleiding over de problematiek van contactgeluiden.
  Insulco, 067/41 16 10,


  www.insulco.eu

  insulit insulco logo

   

   

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel